Swift

Top5 Szerda 2019.01.16. - Avagy az 5+1 kedvenc Jules Verne regényem...


Sokáig gondolkodtam, milyen poszttal is érkezzem ma, és egyáltalán írjak-e a Top5 Szerda kapcsán, mert az utóbbi időben, a rossz témák miatt kissé elveszítettem az érdeklődésemet a rovat iránt. :( Első körben több téma is keringett a fejemben, de egyikről sem volt igazán kedvem írni, majd azon voltam, hogy életjelet adva magamról kiírjam, ez a mai poszt elmarad...
Aztán - mintegy varázsütésre - belebegett a tökéletes téma a lelki szemeim elé! :) 

Az elmúlt egy-két hónap során több régi, lassan a múlt homályába feledő, neves író művéről hoztam értékelést, és ezt továbbra is szeretném folytatni, ezért, engedjétek meg, hogy ma az egyik kedvenc írómról és az ő fantasztikus kalandregényeiről beszéljek nektek egy kicsit, hátha ti is kedvet kaptok valamelyik kötet elolvasásához! :)



Jules Verne a tudományos-fantasztikus irodalom atyja és számtalan zseniális regény írója. Az én gyerekkoromban a kalandregényei, amik bővelkednek a misztikumban, a tudományban és a korát meghaladó előremutatásban, még mondhatom, hogy a fénykorukat élték, mára azonban úgy veszem észre, egyre kevesebben olvassák. :( E miatt mérhetetlen szomorúságot érzek és csalódott vagyok, hogy olyan regények vesznek el az idő homályában, mint pl. az alant felsoroltak.
Verne nagyon jól ír, s bár a hosszabb regényeihez türelem és érdeklődés kell, hiszen számtalan helyen bonyolódik tudományos leírásokba, az olvasási idő minden egyes perce megéri, hiszen olyan kalandok részesei lehetünk, amiről minden fiatal álmodik. Olyan tájakra és időbe juthatunk el vele, ahová a mai életben egyáltalán nem/vagy nagyon kicsi eséllyel.
Verne óriási szerepet játszott abban, hogy én könyvmollyá váltam! A szüleimről rám maradt, régi kiadású, sárga lapos, csodás illatú antikvár kötetek mind ott sorakoztak gyermekkorom polcain, ahonnan az olvasás képességének elsajátítása után szépen sorban a kezembe vándoroltak.
Verne az egyik legrégebbi kedvenc íróm, akinek a Kétévi vakációja és A rejtelmes szigete a mai napig ugyanúgy elvarázsol és magába szippant, mint annak idején...

Az alábbi könyvek mind elsők között voltak az olvasmányaim listáján, és  jelen esetben egy picit csalni fogok, és 5+1 regényről hozok nektek ismertetőt, ugyanis ezek közül még egyet lehúzni már igazán fizikai képtelenség, hiszen a Nemo kapitányért és a Grant kapitány gyermekeiért is vérzik a szívem...


A rejtelmes sziget (1875) 

Példátlan erejű szélvihar sodorja a Csendes-óceán vízsivatagja fölött a léghajót, amelyen öt derék amerikai menekült el Richmondból, a rabszolgatartásért harcoló déli csapatok fogságából. A gáz lassan szivárog el, minden felszerelésüket a vízbe kell hányniuk, és csak a puszta életüket menekítik egy lakatlan szigetre. Kifosztottabbak, mint a hajdani Robinson volt, de leleményükkel, szorgalmukkal és kitartásukkal lassacskán felülkerekednek a helyzet és a természet mostohaságán. Sorsukkal úgy-ahogy elégedettek, de egy sor megmagyarázhatatlan jelenség nyugtalanítja őket. A szigetnek valami titka van, és hőseink megindulnak, hogy a rejtélyt felderítsék.

A regény eredetileg két kötetből áll, ám manapság azt már egy fél tégla nagyságú kiadásban árulják. :) A rejtelmes sziget Verne egyik legnagyobb alkotása, ami mintegy trilógiaként értelmezhető a Nemo kapitánnyal és a Grant kapitány gyermekeivel.
A történet Lincoln elnökségének idején veszi kezdetét, de a történet 98%-át hőseink azon a magányos szigeten töltik, ahová léggömbjük sodorja őket. A regény egy robinzonád, tele rejtéllyel és kalanddal. 


Kétévi vakáció (1888)

A vihar egy új-zélandi kikötő partjától elold egy vitorláshajót, amelyen tizenöt fiúintézeti növendék alussza az igazak álmát. A hajón e pillanatban vétkes könnyelműségből senki más nem tartózkodik, s az orkán szédítő sebességgel elragadja. Mire a szerencsétlenséget felfedezik, a vitorlásnak – tizenöt fiatal utasával együtt – nyoma vész. A hatóságok és a hozzátanozók hosszas, eredménytelen kutatás után beletörődnek a megváltoztathatatlanba, nem úgy, mint a nyílt óceánon felriadó utasok: a gyerekek. A szigetre vetődésük után a gyerekek felépítik ideiglenes társadalmukat, és összefogásukkal átvészelik a kényszerű helyzetet. 

A regény szintén besorolható a robinzonád műfajába, annyi különbséggel, hogy itt nem felnőttek esnek csapdába egy lakatlan szigeten, hanem egy csapat serdülőkorban lévő fiú, akiknek minden leleményességüket és tudásukat össze kell szedniük ahhoz, hogy túléljék. Ezek a fiúk azonban okosak és bátrak, és nemcsak számos kalandot élnek át, de megtanulnak rengeteg olyan alapvető erkölcsi normát is, ami elengedhetetlenül szükséges lesz a későbbi életük során. Mivel a regényben 15 fiú is szerepel - bár nem egyfajta intenzitással - mindenki rátalálhat a saját kedvencére, akivel azonosulni tud. :) 


Nyolcszáz mérföld az Amazonason (1881)

Joam Garralt, a regény főhősét gyilkossággal és rablással vádolják – ártatlanul. Mivel ártatlanságát nem tudja bizonyítani, megszökik, és álnéven kezd új életet. Szerencséjét sikerül is megalapoznia, Brazília egyik leggazdagabb telepese lesz. Szép családi élete, gazdagsága azonban mit sem ér, mert boldogságát állandóan fenyegeti a régi vád. Torres, a volt rabszolgahajcsár birtokába jut egy titkosírással írt dokumentumnak, mellyel Garral bizonyíthatná teljes ártatlanságát. Az aljas kalandor tisztában van a kezébe jutott irat értékével, és mindent elkövet, hogy helyzetét kihasználja. – A végig izgalmas, lebilincselő regény Brazília őserdeiben, az Amazonas partjain és egy különös vízi járművön, a jangadán játszódik.

A fülszöveg nem árul el sokat erről a regényről, csupán az alap konfliktus és nagy titok létezését írja le. Ennek a regénynek a főhőse nem csak Garral, hanem a két gyermeke, Benito és Mina, valamint a lány jegyese, Manuel. A család Mina és Manuel esküvője miatt indul meg a jangadán az Amazonason lefelé, hogy a fiú anyja is részt vehessen az esküvőn. Ám ezzel az úttal Garralnak szembe kell néznie a múlt árnyaival, és a rá leselkedő veszélyekkel. Titok, árulás, vad bennszülöttek, fejvadász, szerető gyermeki szív - kell ennél több?  


A tizenöt éves kapitány (1878)

A szerző 1878-ban írt romantikus kalandregénye most a fekete kontinensre kalauzol el. A főhős, Dick Sand talált gyermek, akit egy bálnavadászhajó derék kapitánya vesz magához, és ügyes hajóinast farag belőle. Egy vadász-szerencsétlenség következtében a Csendes-óceánon kapitány és legénység nélkül maradnak az utasok. Egyedül a tizenöt éves Dick tudására számíthatnak, aki a viharral is derekasan megküzdve elkormányozza a hajót Dél-Amerika partjaihoz. Már a szárazföldön folytatják útjukat, amikor kiderül, hogy Negoro – Samuel Veron földrajztudós gyilkosa – ármánya folytán valójában Afrikába kerültek. Rabszolgakereskedők fogságába esnek, ahonnan csak nagy nehézségek árán tudnak kiszabadulni. Az életv
eszélyes kalandok után újra hajóra szállnak, hogy elérjék céljukat.

Ez a kötet egy bátor fiú története, aki megmutatja, hogy nem csak a felnőttek képesek a logikus gondolkodásra és a bátor tettekre. A leírásban szereplő romantikus kalandregényt kissé fatális tévedésnek érzem, nincs ebben semmi romantika. Kaland, rabszolgaság, Afrika, embereladás az van benne... romantika nem igazán...
A regény főgonosza, Negoro pedig az egyik legjobban megalkotott gazfickó az irodalomban...


Dél csillaga (1884)

Cyprien Méré, a fiatal francia geológus Dél-Afrika gyémántbányáiban kutat, és a gyémánt mesterséges előállításával is próbálkozik. Kísérleteit váratlan siker koronázza, és barátunk úgy érzi, hogy most már biztosan elnyerheti a dúsgazdag bányatulajdonos lányának, Alice Watkinsnak a kezét. Csalódnia kell, mert a csodálatos méretű és tüzű gyémánt, a Dél Csillaga ellene fordítja a bányatulajdonosokat, ráadásul egy pompás banketten megmagyarázhatatlan módon eltűnik. Vad és gyilkos hajsza indul a vélt tolvaj után, aki Méré hűséges néger szolgája. A gyémánt megtalálójának a jutalma Alice kisasszony keze, de a derék francia geológus nemcsak ezért veti magát bátran a hajszába, hanem szolgálóját is tisztázni szeretné a gyanú alól. A váratlan fordulatok egymás sarkára hágnak, és a szerző még az utolsó oldalakra is tartalékol néhány lélegzetelállító meglepetést.

Igazi kaland Afrika vadregényes, fülledt, gyönyörű tájain. Egy értelmetlen hajsza egy gyémánt után, ahol a főhősnek minden erejére és bátorságára szüksége lesz ahhoz, hogy szerelmét senki se vehesse el tőle! Romantika, kaland, ármány - és semmi sem az, aminek látszik... A regény vége és a megoldás egy óriási csattanó, amikor csak ülsz és nézel magad elé, azzal az érzéssel, hogy nem vagy képes elhinni, Verne mennyire rászedett! ^^ A szó legjobb értelmében... ;) 

+1
Észak Dél ellen (1887)

A ​kalandos regény története a múlt század hatvanas éveiben játszódik az amerikai délen, a polgárháború idején amikor a rabszolgatartó Dél és a rabszolgaság ellenes Észak között véres csaták dúltak. A regény hőse James Burbank, a gazdag és emberséges floridai ültetvényes, a rabszolgaság eltörlésének híve. Jacksonville városka közelében él családjával – feleségével és leánykájával. Fia, Gilbert a polgárháború kitörésekor átszökött az északiakhoz, és most a Saint John folyón Jacksonville felé tartó Dupont tengernagy hajóján teljesít szolgálatot. A háborús hírek ugyan megnyugtatóak, de James Burbank szorongatott helyzetben van. Régi ellensége, egy Texar nevű kétes alak, – aki szenvedélyesen védelmezi a rabszolgaságot – állandóan izgatja Jacksonville csőcselékét Burbank ellen. Be is idézteti a bíróság elé, ott többek között szemére veti, hogy bár a rabszolgafelszabadítás híve, saját ültetvényén mégsem szabadítja fel a rabszolgákat. Borbank nem veszi észre a csapdát, s kijelenti, hogy négerei ettől a perctől kezdve szabadok. Mindez azonban csak ürügy Texarnak arra, hogy amint a hatalmat a kezébe kaparintja, felfegyverzett embereivel megtámadja Burbank birtokát, s kegyetlen pusztításokat végezzen. Az ültetvényes és immáron szabad négerei a kastélyon belül védekeznek, s mikor a helyzet veszélyessé válik, Burbank családja nőtagjait biztonságba akarja helyezni. Texar azonban elrabolja Burbank kislányát és a félvér Zermah-t, a dajkát…
A regény fő érdeme, hogy az amerikai polgárháborúról hiteles képet és könnyen elsajátítható ismeretanyagot ad.

Ismét egy, a rabszolgaság korában játszódó, gyönyörű történelmi képet festő, romantikus kalandregény, amiben minden megvan az izgalom fenntartásához. A főszereplők szerethetőek, és nincs az az ember, aki ne drukkolna a győzelmükért, míg az ellenség igazi görény, akinek a bukását tűkön ülve várjuk. Mindeközben húsba vágóan őszintén olvashatunk a rabszolgák sanyarú és szomorú életről és sorsáról...

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images