Swift

Lynda Balslev: A ​Fika kicsiny könyve /Avagy a svéd kávézás szertartása/ - Értékelés

Sziasztok!

Párom 2017-ben jutott el Svédországba, a munkája kapcsán, pont egy számomra legnehezebb időszakban, amikor az első munkahelyemen felmondtam...
A sok rossz ellenére azonban számtalan pozitív tapasztalatot szerzett, és általa egy picit betekintést nyerhettem a svéd kultúrába is. :)
Az egyik legviccesebb emléke egy pénteki napra vezethető vissza, mikor a svéd kollégái kedélyesen meginvitálták a csapatot egy kis "fikára"... ^^ Természetesen a magyar csapat azonnal ezerfelé dőlt a röhögéstől, hiszen nálunk ennek a szónak azért "picit" más jelentése van... XD

"Friday is Fika-day!" - hangzott el a felkiáltás, és mi, magyarok szépen lassan megtudtuk, mit is akarnak tulajdonképpen csinálni ezek a svédek péntek délután. ^^

Lynda Balslev: A ​Fika kicsiny könyve /Avagy a svéd kávézás szertartása/ c. kötete tavaly év vége felé jelent meg piciny hazánkban, a számtalan Lagom és társai könyvek után, amik mind-mind egy csodálatos, ám "idehaza kevésbé kivitelezhető létformát" hivatottak népszerűsíteni. 
Ilyen a Fika kicsiny könyve is... 

A Fika: tulajdonképpen kávészünetet jelent, amit barátainkkal, munkatársainkkal - a szerencsésebbek pedig - a családtagjaikkal tölthetnek el, és ezen hagyományos kávéiszogatás közben a főmenüt édes sütemény egészíti ki. 

A könyv rengeteg érdekességet tartalmaz. Elmeséli a kávé "megérkezését" az országba, a kezdeti nehézségeket (tiltott ital volt, melyet a Kafi névvel illettek, mivel azonban a svédek gyakran felcserélték a szótagokat a Fika végülis is a tiltott nedű eredeti nevéből keletkezett és honosodott meg).
Svédország a harmadik helyen áll a legtöbb kávét fogyasztó emberek lakhelye szerint, és a könyv nagyon szépen bemutatja nekünk, hogy kinn nem múlik el nap úgy, hogy naponta 2-3 alkalommal ezek az emberek le ne üljenek egy üdítő kávé elfogyasztására, aminek külön szertartása van, és a legjobb, ha 10-12 percig is eltart. 

A könyv erre az életfelfogásra (ne siessünk, élvezzük ki a pillanatot...) igyekszik minket tanítani, és bár ez egy csodálatos gondolat, valljuk be, hogy Magyarországon nagyon kevés embernek adatik meg, hogy naponta leüljön - az ebédszüneten kívül - 2-3x10 percre kávézni egyedül vagy a munkatársaival...
Nem gondolnám, hogy csupán nekem vannak olyan tapasztalataim, hogy még az ebédszünetet se nyújtsd el, és az utolsó másodpercet is dolgozd le, és túlórázz, amibe egyáltalán nem fér bele az a kép, hogy én nyugodtan szürcsölgetem a kávécskámat a munkahelyen... 
Természetesen megoldható, de azt hiszem, hogy a két ország rendkívül távol áll egymástól mind az életfelfogás mind az életkörülmények/munkakörülmények terén...

Éppen ezért ez egy csodálatos könyv arról, milyen is lehetne... az élet, mondjuk Svédországban.

"Tekintsd ezt egyfajta koffeines meditációnak. Az élet közben megy tovább, de számodra egy pillanatra megáll az idő, és amikor visszaszállsz a mókuskerékbe, az elméd tisztább, a lelked boldogabb, a gyomrod meg teli lesz. Lélekben talán még kicsit svédnek is érzed majd magad."


A kezdeti érdekes információkon túl kapunk jó pár csodaszép idézetet is a kávéról, míg a kötet másik fele egy mini szakácskönyvet rejt magában, ugyanis édes és sós sütemények, valamint kávéötletek receptjeit tartalmazza, teszi mindezt úgy, hogy minden recept elején kapunk az adott ételről/italról némi plusz információt és érdekességet, miért is olyan fontos betevője ez a svéd embereknek. 

A kötet gyönyörűen illusztrált, és rengeteg érdekességet tartalmaz, de az eredeti árát bizony sokallom a csekélyke oldalszám mellett. :( A könyvecske első fele és az idézetek mindenek felett elnyerték a tetszésemet, míg a második részt sajnos a sütési tudományom híján nem tudom értékelni, s még az italok receptjei is néhol bonyolultnak tűntek... (vagy éppen  hozzávaló aranyáron kapható Magyarországon, amire a magyar fizetés édes-kevés... ^^).


"A kávé legyen fekete, mint az ördög; erős, mint a halál; és édes, mint a szerelem."
Török közmondás

Mindent összevetve véleményem szerint egy nagyon alaposan felépített könyvről van szó, ami igyekszik részletesen bemutatni nekünk, mi is az a svéd "fika", s bár ez 90%-ban el is éri, az ára a tartalomhoz képest kissé elrugaszkodott. 

A kötetet azoknak ajánlanám, akik igyekeznek ezeket a svéd életérzéseket a magukévá tenni, szeretnek sütögetni, és érdekes információkra vágynak. :)

Értékelés: 4,5/5*

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images