Swift

405 éve halt meg Shakespeare...


1616. április 23. - A világ legnagyobb drámaírója örökre itt hagyta e földi létet és távozott.

405 évvel ezelőtt hunyt el William Shakespeare, a legnagyobb drámaíró, aki valaha élt ezen a Földön. Shakespeare gyermekkorom óta a kedvenc íróm, darabjai 90%-a a szívemben él és egyetlen olyan betű sincs, amit ő vetett volna papírra s én nem olvastam volna. ❤

Ma, halálának évfordulóján a Pagony kiadó (Tilos az Á) kötetével szeretnék rá emlékezni, mely most látott napvilágot és célja, hogy a mai fiatalokkal is megismertesse Shakespeare műveit. Noha a koncepció és az alapelgondolás remekbe szabott, a modern nyelvezet és a szereplők szájába néha igencsak nem illő mondatokkal már jómagam nem igazán vagyok kibékülve, de erről majd később, amint a teljes kötetet behabzsoltam... :)


Gimesi Dóra - Jeli Viktória - William Shakespeare: Regényes Shakespeare - Makrancos Kata, Rómeó és Júlia 

Drámát nem könnyű olvasni - regényt sokkal könnyebb! A regényes Shakespeare-átiratok megőrzik az eredeti cselekményt, az eredeti helyszíneket, de megközelíthetőbb formába öntik a történeteket: így a kamasz olvasó közelebb kerülhet a szereplők belső világához, vívódásaihoz, és könnyen azonosulhat velük. Hiszen Shakespeare darabjai ma is érvényesen szólnak a kamaszokhoz - szereplői is sokszor szinte gyerekek, és dilemmáik ugyanúgy foglalkoztatják a mai olvasókat, mint a régieket.

Két szerelmes történet található a kötetben: a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata, egy tragédia és egy komédia - mindkettőben igazi szerelem és társadalmi elvárások ütköznek. Mindkettőben mély a konfliktus, de jelen van a gyógyító humor és a mindent elsöprő érzelem.

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images