Swift

Hello London! - Sunny Londonja... :)



Nem titok, hogy legújabb kedvencem Sarra Manning Londonban bármi megtörténhet c. könyve, aminek hatására újabb és újabb felfedeznivalókat találtam London városában. :) 

Így az utazás végén sajnos egyet kell értenem Jean-Luccel, és azt kell mondjam, hogy London valóban mocskos és zsúfolt. :( Soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen hatalmas nagyváros, egy turistaparadicsom ennyire piszkos legyen. Az utcán hömpölyög a szemét, és én még azt hittem, hogy Budapest a koszos és büdös! Bármilyen hihetetlen is, Pest "sokkal jobb állapotban van", mint London. o.O 

Ezzel ellentétben London látnivalói valóban szemet gyönyörködtetőek, és az élet teljesen máshogy zajlik, mint Magyarországon, ezért megértem, miért is szereti Sunny annyira a szülővárosát. :)  

A regényben többször említésre kerül "Az Uborka", vagyis a The Gherkin, ami valóban, a város több pontjáról is jól látható jelkép. Sajnos konkrétan a lábához már nem volt alkalmam elmenni, amiért vérzik is a szívem, azonban ennek a hatalmas városnak a megismeréséhez és felfedezéséhez nem egy hat napos kiruccanásra van szükség... ;) 


Az Uborka:
Az Uborkát többféleképpen is nevezik. A 30 St. Mary Axe avagy The Gherkin ismertebb nevén "Az Uborka" London belvárosában található felhőkarcoló, amit jól láttuk már a Globe, a Millenium Bridge és a Tower felől is. 
Magassága 180 méter. 
2001 és 2003 között épült, Lord Norman Foster (a világ egyik leghíresebb építésze) tervezte. 2004-ben nyitották meg. Az épület 40. emeletén egy bár működik, ahonnét 360° kilátás nyílik London városára. Legközelebb mindenképpen meg fogom nézni a saját szememmel karnyújtásnyi távolságból is, bár igaz ugyan, hogy az épület tetejére tilos a belépés, és csupán az alsó szint látogatható. :( 
Az épület érdekessége még, hogy 1992-ben az IRA pokolgépet robbantott a torony területén álló tőzsde centrumában, ahol a környező épületek is megsérültek, és a 2000-es években kezdtek el gondolkodni a felhőkarcoló megépítésén, ami ma egy befektetési vállalat tulajdonát képezi. 
2005-ben "Az Uborka" elnyerte a Világ legcsodáltabb új épülete címet.

Sajnos az esti órákban kivilágítva nem volt alkalmam megnézni, de biztosan lenyűgöző lehet! *-*


Fekete taxi: 

A regény másik érdekes információja a "fekete taxi" megnevezés volt, amiket szintén volt szerencsém közelebbről is megszemlélni. Sajnos nem tudom, mi is olyan különleges ezekben a járművekben, így csak annyit tudok elmondani, hogy rendkívül jól néznek ki - kívülről legalábbis. ^^ *-*
Azért azt el kell mondjam, hogy Londonban természetesen nem csak fekete színű taxival utazhatunk, ugyanis láttunk több, különféle színű járművet is, mindenesetre utánaolvasva a londoni taxizás történetének igen érdekes információkat zsebeltem be. ;) 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

1 comments

  1. Köszönöm, igyekeztem picit újat adni az olvasóimnak, és örülök, hogy sikerült! :)

    VálaszTörlés

Flickr Images