Swift

Olivier Cohen: Nevem: ​Dracula - Értékelés

Sziasztok!

Mára egy igazi csemegével készültem, mégpedig Olivier Cohen francia író érdekes és szórakoztató vámpír "kisregényével"... :)
Cohen főszereplője maga Dracula gróf, aki felháborodottan veszi tudomásul, hogy egy magát Bram Stocker-nek nevező férfi besározta a nevét, és rossz hírét kelti szerte Angliában. 

Izgalmas, nemde? :) Vágjunk is bele... ;)

"Ha ma tollat ragadtam, azért történt, mert tartozom az igazságnak azzal, hogy megcáfoljam egy magát Bram Stockernak nevező egyén nemtelen rágalmait – legyen átkozott az idők végezetéig!"

Történetünk kezdetén már mindazon borzalom megtörtént London városában, ami felöleli Stocker Drakulájának cselekményét. Mindazonáltal maga a lidérces teremtmény, Dracula gróf aljas rágalomnak nevezi a firkász könyvét, és feldúltan ragad tollat, hogy néhány oldalon keresztül megismertesse az olvasót az "igazsággal"... 

Cohen "nemes" grófja mindössze a körülmények szerencsétlen áldozata, egy - ősének, Vlad Tepes gonosz hírnevének árnyékában élő - hétköznapi férfi, aki beleszeret Lucyba, ám a lány családja, kérői és maga Van Helsing professzor is őt teszi felelőssé a lány haláláért... 

A történet egészen nyúlfarknyi, Harker alig, míg Mina csupán megemlítés szintjén jelenik meg a kötetben, és a cselekmény nagy részét felöleli Dracula és Lucy megismerkedésének és rövid, baljós szerelmének, majd a gróf üldöztetésének és bújkálásának története. 

A regény olvasása közben az olvasónak olyan érzése támad, mintha bizony itt valami sántítana, és csak a "gonosz lény" saját védőbeszédének sorait olvasná, mindazonáltal rendkívül olvasmányos, szórakoztató és magával ragadó kötetről beszélünk, ahol Dracula egészen emberi formában jelenik meg, és válik "szimpatikussá" a számunkra...  

"Egyszer délután, a Picadilly táján bolyongtam. Hirtelen magára vonta figyelmemet egy könyvkereskedés. Közelebb léptem a kirakathoz, és földbe gyökerezett a lábam. Az üveg mögül saját arcképem – jobban mondva egy gyűlöletes karikatúra – vigyorgott rám. Az én arcom volt a könyv címlapján ez a kegyetlen arc, a mélyen ülő, gonosz szemekkel, a kiálló, ragadozófogakkal. Címe a nevem volt, alatta gót betűkkel a szerző neve: Bram Stocker."

Cohen kötetét Philippe Berthet gyönyörű, részletgazdag és a mindvégig meglapuló veszélyt sugalló illusztrációi teszik teljessé, amik még teljesebbé teszik az olvasás élményét. 

Dracula-fanoknak mindenképpen ajánlom e régi kötetecske beszerzését! ;) 

Történet: 5/5 fokhagyma 
Illusztrációk: 5/5 fokhagyma 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images