Swift

Kathrin Lena Orso: A ​Hold altatódalt dúdol - Értékelés



Kathrin Lena Orso A ​Hold altatódalt dúdol c. lapozója a Scolar kiadó gondozásában látott napvilágot. A minőségi kötet páratlan éjjeli képi világot rejt magában, melyet egy bűbájos verses mese kísér. 
A lapozó 2 éves kortól ajánlott, de véleményem szerint a szülő/felnőtt is el lesz ragadtatva a beltartalomtól. 
Lapozóból tengert lehetne megtölteni, annyi van a magyar piacon, a külföldiről már nem is beszélve. Igazán minőségi, kiemelkedő kötet azonban már kevesebb van, s sokszor el is veszik a rengeteg megjelenés között, ezért szeretném felhívni a kedves olvasóim figyelmét erre a kötetre, ami megérdemli, hogy minél többen megismerjék!
A Hold altatódalt dúdol az idén elolvasott 268 kötet közül az egyik kedvencem, ami az év végi top összesítőkben igen előkelő helyet foglal majd el - ezt már most bizton merem állítani.

"Orgonabokor tövében
Egér mama dala kél,
Kis dalocska lágyan lebeg,
Viszi tova az esti szél."

Kathrin Lena Orso meséje az éjjeli világ csodaszép rezdüléseinek megfigyelésére hívja az olvasót, s mi tanúi lehetünk a természet csodájának és a vadon élő állatok nyugovóra térésének. 
A történet elején beköszönt az éjszaka, s láthatjuk, miként altatják el a picinyeiket a nyuszik vagy a cicák, avagy miképp búcsúzik a naptól, s alszik el a cinege, a béka és a kígyó.

Szabó Zsuzsának köszönhetően a magyar fordítás tökéletesen rímel, rendkívül olvasmányos és ritmusos, míg a Jane Chapman által megálmodott képi világ teljesen elvarázsol. 

"Meglibben a szitakötő,
A Hold föntről rákacsint,
Susog a szél s a sok levél,
Bűvös éj van idekint."


A Hold altatódalt dúdolnak minden kisgyermekes szülő polcán ott a helye! Nyúlfarknyi, ámde tartalmas, bűbájos verses mese, gyönyörű képi világgal, melyet újra és újra fellapozhatunk. 
A lapozó masszív, kemény lapokból áll, hogy bírja a kis kezecskék "strapáját", amit már csak azon okból is kiemelek pozitívumnak, mert rengeteg friss megjelenés mutat egyre romló minőséget, a jelentős drágulás mellett is...
Végezetül pedig hadd ajánljam jó szívvel a kötetet mindenkinek, akinek elnyerte a tetszését az itt felsorakoztatott érvek, kiragadott idézetek és illusztrációk sokasága!

Értékelés: 5/5 altatódal
Kedvenc kötet

Idézetek

"Amikor a sötét égen
Felragyognak a csillagok,
A hold lepillant, megnézze,
Alszanak-e az állatok."

"Kagylószemek lecsukódnak
A halastó kéklő mélyén,
És a kagylók elhevernek
A meder homokdűnéjén."

"Orgonabokor tövében
Egér mama dala kél,
Kis dalocska lágyan lebeg,
Viszi tova az esti szél."

"Meglibben a szitakötő,
A Hold föntről rákacsint,
Susog a szél s a sok levél,
Bűvös éj van idekint."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images