Swift

Berg Judit: Sári ​és a sün (Sári 4.) - Értékelés



Berg Judit újabb Sári-kötettel örvendeztette meg a rajongókat. Nem is érkezhetett volna jobbkor az apró olvasóknak szóló kötet, mint Húsvét előtt, hogy aztán tökéletes ajándékként bukkanjanak fel a nyuszi ajándékaként a családi fészkekben.
A Sári ​és a sün már a negyedik kötet ebben a sorozatban, melyben Maszat kis barátnője, Sári kerül a középpontba. A legújabb kötet szintén két mesét tartalmaz, melyek most is rendkívül bájosak. Agócs Írisz pedig ismét remekelt az illusztrációk megalkotásakor, ilyen ennivalóan édes sünit is ritkán látni a könyvekben. :3

"- Ebből is látszik, hogy még kicsi! - mondja Puszi. - Ha felnő, 
ő is nappal alszik és éjjel töfög majd.
- Töfög? Ez jó! - nevet Sári. - Nevezzük Töfinek!"

A Sári és a sün első meséje A sün címet viseli, melyben felbukkan maga a címszereplő. 
Egy nap Sári és Puszi egy védtelen, pici sünit talál az udvaron, aki reszket a félelemtől. A kislány és barátja úgy gondolja, a süni anyukája vissza fog térni, mivel azonban a sünök nappal alszanak és éjjel aktívak, bizonyára meg kell várniuk, míg leszáll az est. 
Az alkony beköszöntekor azonban a sünmamának továbbra sincs semmi nyoma, így a picit, akinek még a tüskéi sem szúrnak, olyan fiatal, beviszik a házba, ahol Sári gondoskodik arról, hogy jóllakjon és melegben aludjon.
A süni hamar erőre kap a gondoskodó kezektől, s Töfi megkezdi új életét Sári otthonában. Ám egy napon már elég idős lesz ahhoz, hogy visszatérjen a természetbe, ami már nem pusztítja el...

A Kerti parti című második történet egy nyári sütögetés meséje, melyben Sári meghívja magához a barátait, akikkel igazán ínycsiklandozó falatokat készít. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: csöpögtetett kenyér, szalonna, bőséges zöldségággyal körítve, s még Töfi is felbukkan, mikor a jó illatok megtöltik a levegőt. Mire az étel elkészül, kis főhőseink gyomra is korogni kezd.

"A kicsi mindent felfal, aztán bemászik Sári 
papucsába, és mély álomba merül."

A Sári és a sün nem okoz majd csalódást a könyvsorozat rajongóinak! Berg Judit ismét két bájos, szeretnivaló mesét írt, aminek a cukiságfaktorát a címszereplőnk emeli az egekbe.


Agócs Írisz pedig - ahogy a bevezetőben is említettem -, ismét kitett magáért, s az apró, elrejtett kis jelenetek, melyeket papírra vetett, rengeteget adnak hozzá a történethez. 
Érdemes figyelmesen szemlélni a rajzokat és elmerülni Töfi apró, világfelfedezése során tett kalandjaiban és "csínytevéseiben", külön kis életében, amit Sári otthonában él. 
A hajkefére szerelmesen néző Töfi illusztrációja példának okáért a kedvencem - olyan ennivalóan tündéri, hogy nem tudok betelni vele! ❤

Bár a Sári-történetek a legkisebbeknek szólnak, úgy vélem, hogy a felnőttek szívét ugyanúgy rabul ejtik, mint a célközönségét. Az pedig ember legyen a talpán, akinek a szívét Töfinek nem sikerül elrabolnia... :3


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 süni

Idézetek

"A vendégek elindulnak.
- Jó éjszakát, Sári!
Sári integet. Ő is nagyon álmos már. Ilyenkor már csak a sünök szeretnek ébren lenni!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images