Swift

Rumini - Hajónapló - Értékelés



A Pagony kiadó augusztus végén egy vadonatúj társasjátékot dobott piacra Berg Judit Rumini könyvsorozatához kapcsolódóan. 
A Rumini - Hajónapló nevet viselő játék az idei Könyvhétre látott napvilágot, melynek megjelenését már július eleje óta izgatottan vártam. ❤
A társasjáték Berg Judit regényei alapján, Kálmán Anna illusztrációival készült, míg a játék tervezője Pierrot volt. 
Noha a társasjáték szorosan kapcsolódik a Rumini-kötetekhez, a játékhoz nem szükséges a könyvek ismerete, tehát bárki játszhat vele, még az is, aki nem olvasta Rumini és Balikó kalandjait.
A játék 8+ éves kortól játszható, 2-6 játékos számára. A játékidő a dobozon feltüntetett információ alapján 20 perc, azonban egy-egy körrel ennél sokkalta gyorsabban is végezhetünk, hisz a szabályok pofonegyszerűek... 
A kártyajáték egy gyönyörű, igazán minőségi dobozban látott napvilágot, melyre öröm ránézni s a belseje is valódi gyöngyszemeket rejt magában... 

A Rumini - Hajónapló a Rumini-rajongóknak mondhatni kötelező vétel, ám a játékot mindenki más a családi és baráti körből is imádni fogja, aki eddig azt sem tudta, mi fán terem az a "Rumini"...

A doboz tartalma

A doboz 68 db karakterkártyát és 32 db jelenetkártyát tartalmaz, melyek mellett találhatunk egy játékszabályzatot, egy pontozótömböt, valamint egy játékossegédletet is. 

A Rumini - Hajónapló felidézi Rumini és barátai legizgalmasabb kalandjait és mi 32 db jelenetkártyán barangolhatjuk be újra a Berg Judit által teremtett lenyűgöző világot. ❤
 

A játék menete

A játék elején alaposan megkeverjük a karakterkártyákat, valamint a jelenetkártyákat. Ezt követően első körben az osztó minden játékosnak 6 db karakterkártyát oszt, majd a maradékból húzópaklit képez az asztalon. A játékosok ezt követően megnézik a kártyákat, melyekből három darabot szabadon eldobhatnak, amik helyett aztán a húzópakli tetejéről húzhatnak újat. 
A karakterkártyák és maguk a karakterek pontokat érnek. Ha első körben több azonos karaktert, vagy pici pontszámmal ellátott karaktert kaptunk, melyekkel nem vagyunk elégedettek, akkor van lehetőségünk eldobni (nyíltan!) ezeket a lapokat és újakat húzni helyettük. Figyelem! Lapot eldobni nem kötelező, természetesen megtarthatjuk mind az elsőnek osztott hat kártyát is!
Az eldobott lapokat mindig nyíltan dobjuk el, melyekből egy dobópakli keletkezik. 

Az osztó ezt követően 2-4 játékos esetén mindenkinek négy darab jelenetkártyát oszt, 5-6 játékos esetén ez a szám háromra csökken. 

A jelenetkártyák Rumini és barátai kalandjainak egy-egy jelenetét ábrázolják, melyeken feltüntetésre kerültek a jelenetben szereplő karakterek nevei. Vigyázat! A jelenetkártyák becsapósak, ugyanis több karakter nevét is feltüntették rajtuk. Többet, mint ahányan ténylegesen ott voltak az adott eseményen. Annak érdekében azonban, hogy a könyveket és a karaktereket nem ismerő játékosok is játszani tudjanak a játékkal, a készítők félkövérrel szedték a helyes karakterek neveit, míg a jelenetben nem szereplő karakterek haloványabban kerültek feltüntetésre. 

A jelenetkártyák kiosztását követően titokban mindenki megnézi a kapott kártyákat és összeméri azokat a saját karakterlapjaival. A kiosztott kártyák közül minden játékosnak ki kell választania egy lapot, ami nem tetszik neki valamilyen okból (pl. nincs olyan karakterkártya a kezében, ami az adott jelenetkártyán szerepel, vagy egyszerűen csak nem szimpatikus a számára, pici pontot ér stb. stb.), majd azt visszatenni köteles a játék dobozába. 
A megmaradt kártyákat minden játékos tovább adja a tőle balra ülő játékosnak, aki szintén eldob egyet azok közül (lsd. a fenti okokból kifolyólag). A véglegesen bennmaradt lapok az asztal közepére kerülnek, azonban egy-egy körhöz nyolc darab jelenetkártyára van szükségünk, tehát a megmaradt jelenetlapokból az asztal közepén lévő paklit kiegészítjük nyolcra. Két játékos esetén tehát 2-2 kártya marad az asztal közepén az első leosztásból, melyhez négy kártyát osztunk még. Az egy körhöz szükséges jelenetkártyák kiegészültek után megkeverjük a jeleneteket, majd kezdődhet a játék! 

A játékhoz szükségünk lesz a dobozban található pontozótömbre. A pontozólap a játékosok neveit, valamint az adott körre vonatkozó szabályokat is tartalmazza. 
Egy játék nyolc fordulóból áll. 

Egy kör elején a nyolc jelenetkártyából felcsapunk egyet és megnézzük, kik szerepelnek rajta. Ha az adott jelenetkártyán van olyan szereplő, akiből a birtokunkban van karakterkártya, kijátszhatjuk azt. Egy-egy jelenetkártya mellé több szereplőt is kijátszhatunk, ám a döntés mindig rajtunk áll, ugyanis egyáltalán nem kötelező kijátszani az adott karaktert, tartogathatjuk azt későbbre is, mikor már több pontot ér...
Minden játékos leteheti egy körben pl. Ruminit vagy Negrót is, ha szeretné kijátszani, nincs olyan szabály, hogy nem tehetünk olyan karaktert, amit már más letett. Ha azonban nem szeretnénk letenni senkit sem, passzolhatjuk azt a kört, melyre különböző szabályok vonatkoznak...

Passzolás

Amennyiben passzolunk egy adott kört, úgy minden körben más és más szabályok vonatkoznak ránk. Például új karakterkártyát vehetünk fel, vagy dobhatunk el. Passzolás esetén pontot ugyan nem szerzünk, de taktikázhatunk a karakterkártyákkal, aminek szintén fontos szerepe van a játék végkimenetelében... 

A pontozás szabályai hasonlóak a passzoláshoz, ugyanis minden körben máshogy kell kiszámolnunk az eredményt. A pontozás alapja a jelenetkártyán található pontszám, valamint a kijátszott karakterek pontszámainak összege. Ez az összeadott pontszám minden körben szorzót kap, melyből kijön a végeredmény. 

A játék végén az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte, de vigyázzunk! Amennyiben az utolsó kör végén karakterlap marad a kezünkben, azokért büntetőpontok járnak!


A Rumini - Hajónapló egy pörgős, az agytekervényeket is megdolgoztató, rendkívül izgalmas kártyajáték, melyet Rumini rajongóként én magam halálosan élveztem, ugyanakkor a párom is rendkívül jól szórakozott játék közben a kötetek ismerete nélkül is! 
A játék grafikája elképesztően gyönyörű, a kártyalapok tartósak, minőségiek, a karakterek és az ábrázolt jelenetek végtelenül cukik! :3 Egy igazi élettel teli, kreatív játék, ami ráadásul a sokak által és általam is oly hőn szeretett világhoz kapcsolódik! 
Mióta a társasjáték megérkezett hozzám, szinte minden este folyamatosan nyüstöljük és játsszuk a párommal kettecskén, s nem múlik el úgy este, hogy ne töltené be a szobát a hangos kacagás és jókedv. Azt hiszem, ez mindent el is árul erről a kalandokkal teli, pörgős kártyajátékról...

Párom véleménye 

"A Rumini - Hajónapló egy nagyon gyors, pörgős játék, amiben számít a szerencse. Érdekes, izgalmas, ugyanakkor taktikázós is, hiszen nem árt fejben előre gondolkodni, melyik lap melyik körben fog többet érni. Mivel nem ismerem a történeteket, először azt hittem, nem fogom élvezni, s csupán párom nyüstölése miatt fogok majd vele játszani, de semmit sem fogok érteni belőle és hátrányba kerülök, mert nem ismerem a szereplőket. Ez a véleményem villámgyorsan megváltozott, mikor leültünk játszani, ugyanis ehhez a kártyajátékhoz valóban nincs szükség a kötetek ismeretére és mindenkinek ugyanannyi esélye van a győzelemre (kivéve ha van egy óriáspolipod, na akkor tuti, hogy te győzöl... LOL). Nagyon tetszik!" 

A mi otthonunk társasjáték-gyűjteményéről elmondható, hogy a legnagyobb része könyvekhez vagy a görög mitológiákhoz kapcsolódik, ami két könyvmoly esetében talán nem is olyan meglepő, felfedve az igazságot azonban egy picit azért mégiscsak humoros. Szerencsére manapság egyre több az olyan társasjáték, amik regények történeteiből születtek meg, így a könyvmolyoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy a társasjátékok iránti szeretetüket ebben a formában is megélhessék... 

A Rumini - Hajónapló nálunk az idei év egyik legjobb és legkiemelkedőbb játéka, amit bizony újra és újra előveszünk majd egy-egy fárasztó nap után, hogy egy igazán izgalmas játékban és önfeledt mókában legyen részünk!

A kártyajáték a Rumini-rajongóknak konkrétan kötelező (amennyiben szeretnek játszani), ám szívből ajánlom mindazoknak is, akik imádják a kártyajátékokat és az igazán minőségi társasjátékokat!

Értékelés: 5/5 hajónapló
Kedvenc játék

A recenziós példányt köszönöm a Pagony kiadónak!
A társasjáték az alábbi linken megrendelhető: https://www.pagony.hu/termekek/rumini-hajonaplo

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images