Swift

Peter Vegas: Félsz ​a sötétben? A sötét jobban fél tőled! - Értékelés



Peter Vegas Félsz ​a sötétben? A sötét jobban fél tőled! c. bájos mesekönyve már a megjelenésekor felkeltette a figyelmem a gyönyörű borítójával és a kreatív témaötletével. 
A kötetet, megjelenése óta már többször is elolvastam, forgattam és gyönyörködtem Benjamin Chaud gyönyörű illusztrációiban, ám az értékelésig sajnos csak most jutottam el. 
A Félsz a sötétben? egészen egyedi módon közelíti meg a "sötétséget", vagyis azt a nagyon ijesztő valamit, amitől a gyerkőcök - s néha a felnőttek is - lámpaoltás után halálosan rettegnek... 
Peter Vegas rendkívül kreatív és humoros módon dolgozza fel a sötétség témáját és írásával igyekszik szeretettel teli, különös, nem mindennapi lényként feltüntetni ezt a láthatatlan valamit, amitől talán nem is kell annyira félnünk... 

"A sötét nem valami bátor."

Történetünk főhőse a "sötét", ez a nappal láthatatlan, a fénytől rettenetesen félő teremtmény, aki sok-sok élőlényre hozza rá a frászt napnyugta után...
A sötét nappal láthatatlan s nagyon úgy tűnik, hogy a zoknis fiókban rejtőzik el a fény és a félelmetes szobalakó - azaz, az ember - elől... ^^ Hősünk nem is bújik elő, míg csak egy parányi gyertyaláng is pislákol a szobában, s csak az éj leszállta után kecmereg elő, hogy jótékony sötétjével segítse emberek és állatok álmát.
Ám az éjszaka rendkívül magányos, s a sötét nem csak hogy barátokat nem tud szerezni, de igazán kikapcsolódni és szórakozni sem tud... Éppen ezért, éjjel fel ne kapcsold a lámpát, különben szegénynek megint el kell bújnia egy sötét, biztonságos helyre! ;) 

"A sötét egyszer elment vitorlázni, 
de nem látta, hogy merre van a tenger."

A Félsz ​a sötétben? A sötét jobban fél tőled! egy szerfelett bájos segítőkönyv. Peter Vegas tündéri meséje tökéletesen alkalmas arra, hogy egy szerethető, aranyos lényként mutassa be a sötétséget a gyerkőcök számára, akik talán az itt olvasottaknak, látottaknak és hallottaknak hála kevésbé fognak félni az éjszakától. ❤


Főhősünk, a sötét rendkívül szerethető figura, ám ebben kétségtelenül közrejátszik Vegas humora és Chaud illusztrációja (bár egy helyen bevallom őszintén, a frász jött rám a sötétség ábrázolásától...). 
A kötet nem csupán humoros, de rendkívül érzelemgazdag is. Érdemes megfigyelni mindazon érzelmet, amit a történet olvasás közben kivált belőlünk... Példának okáért kizártnak tartom, hogy van olyan ember a földön, aki ne érezne együtt a cuki "sötéttel", aki halálosan retteg a fénytől avagy ne mosolyodna el a hajvágás illusztrációján vagy éppen a vitorlázós-jelenet zsenialitásán. 
A Pagonynak rendkívüli érzéke van ahhoz, hogy az igazán minőségi címeket megtalálja és elhozza azokat számunkra magyar nyelven. Vegas kötete a mai könyvpiac egyik kivételes darabja. A történet egyedi és rendkívül kreatív, míg a kivitel elképesztően szép és élettel teli - egyszóval valóban öröm kézbe venni. :3

A kötetet piciknek és nagyoknak, a sötétségtől félőknek és nem félőknek egyaránt ajánlom! A "sötét" garantáltan nem fog csalódást okozni! 

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 vitorlás

Idézetek

"A sötét egész nap a zoknis fiókban rejtőzik. Oda bújik el a fény elől."

"A sötét nem valami bátor."

"És mindig rettentő kócos. Ugyanis folyton lekapcsolt lámpánál vág hajat."

"A születésnapján a sötét mindig feketeerdő-tortát eszik. De gyertyát nem kér! (A gyertya félelmetes.)"

"A sötét egész éjjel ébren van, hogy te jól alhass."

"A sötét egyszer elment vitorlázni, de nem látta, hogy merre van a tenger."

"Szóval, ha legközelebb sötét lesz, köszönj neki! De ne kérdezd meg tőle, milyen napja volt - még azt hiszi, csúfolódsz! És ne kapcsold föl a lámpát... mert akkor elszalad, és az ágyad alá bújik!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images