Swift

Stiglincz Milán: Kincskeresés ​Nagymaroson - Értékelés



A Móra kiadó néhány nappal ezelőtt jelentette meg új kiadói sorozatát, Már tudok olvasni címmel. Ez a kiadói sorozat most öltött új, modern formát, melynek részeként három nehézségi szinten, hat kötet látott napvilágot neves írók és illusztrátorok közreműködésével.
Stiglincz Milán Kincskeresés​Nagymaroson c. kötete 2. nehézségi fokozatú. 
A 2. szint köteteinek története fejezetekre tagolt, egyszerű és bővített mondatokkal dolgozó szöveg, ahol már komolyabb, nehezebb szavakkal találkozhatnak az apró olvasók. A különösen kacifántos szavakat a kötet külön kiemelve, szótagolt formában is bemutatja, a könnyebb kiejtés és elsajátítás végett. A kötet legvégén található egy szómagyarázat, valamint több érdekes, szórakoztató feladat is, melyek megoldását a rendkívül minőségi, füles borító belső részén találhatják meg az apró olvasók. A kiadói sorozat leírása alapján ezen nehézségi fokon a szöveg és az illusztráció aránya megegyezik egymással, ami azt jelenti, hogy gyönyörű, teljes oldalas illusztrációkban gyönyörködhetünk olvasás közben, melyek egyben háttérként és kiegészítésként is szolgálnak a meséhez. 
A kötet puha táblás kivitel, azonban a borító erősebb, keményebb papírból készült, melynek grafikája - belül is! - rendkívül minőségi!
A kötet mindezeken túl tartalmaz egy belső oklevelet és hat matricát is, melyeket az apró olvasó a kötet végén található feladatok helyes megoldásaiért zsebelhet be! 

"- ...A keresés kemény munka, kell hozzá erő.
- És ész is - tette hozzá Borisz apukája.
- Nekem van mindkettő - mutatott a bicepszére Borisz.
- Nekem is - mutatott a homlokára Lujzi."

Beköszönt a tavaszi szünet, Lujzi, Borisz unokatestvére pedig látogatóba érkezik a kisfiú családjához Nagymarosra, ahol a két gyerek azonnal szócsatát vív, mit is játszanak a szünetben. Felmerül a hintázás és a versenyfutás gondolata is, ám amikor a két gyerek már egymásnak menne, Borisz papája felveti a ragyogó ötletet, mi lenne, ha kincset keresnének? Borisz és Lujzi nagyon meglepődik, mikor meghallják, hogy Nagymaros környékén valószínűleg arany van elrejtve, ám azt senki sem tudja, hogy hol és hogyan is vetődött ide... 

Az égből hullt alá, vagy a folyó mosta partra? Vajon az erdőben rejtették el? A két gyerek felkerekedik, nyakukba veszik a várost és elindulnak a kincs keresésére...
Borisz papája szerint a két gyerek estére biztosan megtalálja az elrejtett aranyat... Hmmm...

"Tyúkodat ellopja, ha nem zárod ólba.
Hangtalan somfordál a ravaszdi...
- RÓKA! - kiáltott kórusban Borisz és Lujzi."

A Kincskeresés Nagymaroson egy igazán élettel teli, minőségi kötet, ami tökéletesen illik a Móra kiadó kínálatába. Stiglincz Milán története és Szabó-Nyulász Melinda bájos, élénk illusztrációi valami elképesztő aranyos elegyet alkotnak, melynek köszönhetően a kötetet élmény kézbe venni és forgatni. 


A mese tökéletes egy kezdő olvasó számára. A történet kalandos, humoros, s még a felnőtt olvasó is remekül elszórakozik az apuka csalafinta terve, az öreg néni nagyis bája, a nagyothalló horgász örökös félreértése és a kissé butuska, együgyű író próbálkozásai láttán. 
Borisz és Lujzi kincskereső kalandja tökéletesen alkalmas arra, hogy felkeltse az apró olvasó figyelmét, hisz a kincs gondolata, valamint a kincskeresés lehetősége nemhogy gyermekkorban, de még felnőtt fejjel is óriási izgalmat kelt az emberfia szívében. :3 

Van vajon olyan gyerek, aki nem keresett kincset kiskorában? Melyik felnőtt ne volna kapható egy furfangos kincskeresésre? Na ugye? 
Nyár + arany = valódi szórakozás, életre szóló kaland!

A Kincskeresés Nagymaroson nem csupán kalanddal, de jóleső, aranyos humorral is szolgál gyermeknek és felnőttnek egyaránt, vegyem csak példának okáért a boszorkánytól félő Luzji, vagy Zsülien, a macska esetét. ^^ 
A két főszereplőnek köszönhetően mind a fiúk, mind a lányok kézbe vehetik a kötetet, hisz mindkét nem képviselteti magát a mesében, akikkel az apró olvasók könnyen azonosulni tudnak. Lujzi és Borisz karaktere szerethető, s öröm látni, mi is kerekedik ki végül a kezdeti kakaskodó, harcias viselkedésből... Mert hát a kincskeresésnek köszönhetően a két gyerek remekül összedolgozik és egymásra hangolódik, s a nap végére igazi csapatot alkotnak, akik tűzön-vízen át kitartanak egymást mellett! 
Nincs is szebb a barátságnál és egy egy olyan történetnél, ami megtanít arra, hogy együtt minden szebb és jobb, s a világ tele van apró csodával, s a kemény munka végül meghozza az áhított gyümölcsöt is... 

A kötetet szívből ajánlom az apró olvasóknak az olvasás gyakorlásának céljából. A mesét különösen azok fogják igazán élvezni, akik maguk is bármikor kaphatóak egy kis kincskeresésre... ;) 

Értékelés: 4,5/5 arany

Idézetek

"- ...A keresés kemény munka, kell hozzá erő.
- És ész is - tette hozzá Borisz apukája.
- Nekem van mindkettő - mutatott a bicepszére Borisz.
- Nekem is - mutatott a homlokára Lujzi."

"- Aranka néni, a szomszédból - csapott a homlokára Borisz. - Legalább száz éve itt lakik. Az is lehet, hogy kétszáz.
- És tuti, hogy nem boszorkány? - kérdezte Lujzi. - Félek a boszorkányoktól.
- Dehogy! A boszorkányok nem alszanak. Aranka néni úgy horkol, mint apa..."

"- Ja, nyugi! Ő csak Zsülien, Aranka néni kandúrja."

"- Mi az? Átrendezitek a folyópartot?"

"- Aranyat keresünk - vallotta be Borisz.
- Dicséretes küldetés! - bólintott elismerően Hugó. - Jómagam is Arany-kutatónak készültem, de végül úgy döntöttem, inkább a saját verseimet csiszolgatom."

"Szőrös és otromba, akár egy gazfickó.
Tócsákban dagonyáz, röfög a..."

"Fák között szökdécsel, ebben bárkit legyőz.
Kecses a mozgása. Nem más ő, mint egy..."

"Tyúkodat ellopja, ha nem zárod ólba.
Hangtalan somfordál a ravaszdi...
- RÓKA! - kiáltott kórusban Borisz és Lujzi."

"Nappal egy sötét, hűs barlang jó menedék.
Estére kirepül onnan sok..."

"Tóparton üldögél, légy a tápláléka.
Ugrál, úszik, brekeg; persze hogy a..."

"Ő a legerősebb állat, itt nincs vita. 
Hátán viszi házát, úgy csúszik a..."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images