Swift

Melissa Mathison: E.T. ​The Extra-Terrestrial - Értékelés



Már régóta szerettem volna megvenni Melissa Mathison: E.T. ​The Extra-Terrestrial c. kötetét, mely mindenki kedvenc földönkívülijének, E.T.-nek a történetét meséli el a gyermekek számára gyönyörű illusztrációk kíséretében. 
A kötet 40 oldalnyi tömény báj, mely hűen mutatja be E.T. történetét. Noha nem hiszem, hogy van olyan ember, akinek be kellene mutatni ezt a szívet melengető történetet, a teljes kép elérése érdekében mégis ejtek pár szót a történetről is. 

Egy nap idegen űrhajó száll le az erdő közepén egy amerikai kisvárosban (Kaliforniában). Az űrhajó érkezése nem marad észrevétlenül, a földönkívüli lényeknek egy férfi vezetésével egy egész kutató csoport a nyomában van... Az emberek vészesen közelednek az űrhajó felé, amikor egy kalandvágyó "extra-terrestrial", azaz földönkívüli túlságosan is messze merészkedik az űrhajótól, akikhez az emberek vészesen közelednek, így az űrhajónak fel kell szállnia. E szerencsétlen véletlen folytán az aprócska lény egyedül marad az idegen bolygón, és minden erdei hangra ijedten rezzen össze. 
Eközben a városban egy kisfiú, Elliot, bátyja, Michael és barátai figyelmét szeretné felhívni és csatlakozni hozzájuk a társasjáték partiba. A házban három testvér él az elvált édesanyjukkal, és Elliot igencsak magányos. A sors úgy hozza, hogy Elliot és az általa E.T.-nek elnevezett lény életre szóló barátságot köt, ám a lényt a férfi az erdőből tovább keresi...


Melissa Mathison könyve hűen követi Spilberg filmjének cselekményét, mivel azonban csupán 40 oldal áll a rendelkezésére és a kötet több, egyoldalas, teljes illusztrációt tartalmaz, sejthetitek, hogy a szöveg rendkívül rövidke, kevéske s mivel gyermekek íródott, egészen egyszerű nyelvezetű is. A történet végére sajnos alig jut pár oldal, így azt túlságosan is rövidnek éreztem, mindezek ellenére a kötet teljes élményt nyújt. 
Van azonban egy változtatás, amin őszintén összeráncoltam a homlokom. Ugyebár az E.T. 1982-ben készült (Magyarországra 1983-ban jutott el), de jelen pillanatban a 21. századot írjuk... Ebből kifolyóan nincs olyan meséskötet, de ifjúsági regény sem, amibe kötelezően ne jelenne meg (még ha a történet szempontjából teljesen lényegtelen is) egy-egy színesbőrű vagy homoszexuális karakter. 
No, kérem szépen, jelen esetben Michael kis csapata is átváltoztatáson ment át, ugyanis a 3 gyönyörű fehér bőrű srácból egy időközben "lebarnult"... néger lett. Amivel alapvetően ugyan nincs baj, de 1. összesen két képen szerepel; 2. az eredetiben a srác fehér volt, könyörgöm, maradhasson már mindenféle diszkrimináció belegondolása nélkül fehér a 21. században is az a kölyök, attól a gyermek olvasó még nem lesz rasszista... Ez a kötet ugyebár alapvetően külföldön érhető el, tehát angol és amerikai gyermekeknek készült, és teljesen megértem, hogy Amerikában még mindig szükség van erre egyes területeken, de készüljenek akkor színes bőrű gyermekek főszereplésével játszódó kötetek, és ne egy klasszikust változtassunk meg. 
Tudjátok, hogy nem vagyok rasszista, és itt sem zavart tulajdonképpen sok vizet az, hogy nem fehér, hanem fekete a srác bőre (aki mondjuk meg se szólal...), de az már igenis zavar, hogy a filmet szerettem volna látni gyermeki köntösbe bújtatva, mindenféle effajta nyalánkság nélkül... 
Ezt az egy dolgot leszámítva a kötetre egyetlen rossz szót sem tudok mondani. A nyelvezet és a történet korrekt és Kim Smith illusztrációi egyszerűen lélegzetelállítótan szépek, élettel teliek és ahol kell, ennivalóan cukik. *-*

Mivel a kötet magyar nyelven sajnos nem érhető el, nem tudom ajánlani széles körben, de aki szeret angolul olvasni, E.T. rajongó és nem bánja, hogy külföldről kell egy könyvet beszereznie, annak kifejezetten ajánlom! :)   

Értékelés: 5/5 földönkívüli
Illusztrációk: 5/5 földönkívüli

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images