Swift

Disney Suli Olvasni jó! - Toy Story - Mesevilág-péntek 22/2019



Kezdem utolérni magam... így ma, kedden megosztom veletek a múlt heti Mesevilág-péntek posztomat, melyben a Manó Könyvek egyik újdonságáról, a Disney Suli Olvasni jó! sorozatáról rántom le a leplet. :)
A Manó Könyvek idén áprilisban kezdte el a Disney könyvek kiadását. A Disney lapozók mellett azonban májusban a kiadó a nagyobbakra is gondolt új sorozatának elindításakor, hiszen a pici babákkal ellentétben most az ovisok és a kisiskolások kerülnek a középpontba. ;)

Az Olvasni jó! sorozatban május 31-én három-három kötet látott napvilágot. Míg a Toy Story-könyvek a fiúknak, addig a Szófia hercegnő-kötetek a lányoknak készültek, így mindkét nem képviselői a kezükbe vehetik a sorozatot, melynek segítségével gyakorolhatják és megszerethetik az olvasást.

A kötetek három nehézségi szintben készültek el.  
Az 1. szint a legkisebbeknek ajánlott, akik még csak most ismerkednek az olvasás szépségével. Ezen a szinten a történet nagy betűkkel íródott, egyszerű, a gyermekek számára könnyen megérthető mondatokból áll, míg a történethez kapcsolódó feladatok szintén a könnyen megoldható kategóriában maradnak - sikerélményeket okozva ezzel a gyerkőc számára.
A 2. szint már a haladó olvasóknak szól, ahol a mondatok már komplexebbek, és a történet is bonyolódik, ám korántsem annyira, hogy elvegye a kedvet az olvasás tökélyre fejlesztésétől és élvezetétől. :)
A 3. szint pedig az önálló olvasóknak készült, ahol a gyerekek egy komplex, összetett mondatokból álló, hosszú szöveget, egy tulajdonképpeni igazi mesekönyvet kapnak.


Mindhárom kötet 24 matricát tartalmaz, melynek segítségével a szülők megjutalmazhatják kis olvasópalántájukat, ugyanis az oldalak úgy vannak kialakítva, hogy bizonyos oldalszámok után, illetve a feladatok teljesítésekor jár egy-egy matrica a teljesítményért, mintegy piros pontként funkcionálva.

Mindhárom kötet azonos típusú feladatkörrel dolgozik, ám ahogy szintet lépünk az olvasásban, a feladatok is azzal arányosan nehezednek. Találkozhatunk a kötetben példának okáért rejtvénnyel, szókeresővel, betűcsúszdával és betűlétrával, ellentétpárok összekötésével.

A fiúknak szóló 1. szintű olvasmány a Toy ​Story 4. – Új barát, nem vén barát címet viseli, mely a legújabb, nemsokára mozikba kerülő mozifilm történetének egy nagyon rövidke változatát meséli el. A 2. szint - Toy ​Story 4. – A felmentő csapat - a mozifilm történetéből már több mindent árul el az olvasó számára,  azonban a történet részletei még nem publikusak, ezért a 3. szint,  a Toy ​Story 2. – Barátok a végtelenségig c. kötet a Toy Story világnak 2. részét meséli el, amit minden Disney-rajongó gyerkőc bizonyára már látott. :) 

A kötetek végén egy-egy oklevelet is találhatunk, ahová az olvasó beragaszthatja az utolsó matricát és beleírhatja a nevét, ezzel igazolván, hogy bizony ő sikeresen teljesítette az adott szintet! *-*

A móka és kacagás kedvééért, valamint a kötetek valósághű bemutatása végett íme, az én kitöltött oldalaim. Igen! Bizony nagyon úgy tűnik, hogy jómagam is elismerést kaptam, amiért magamtól elolvastam ezt a könyvet! Hatalmas pacsi és vállveregetés! ;) XDXD


Mindent összevetve úgy gondolom, hogy a Disney Suli Olvasni jó! sorozat minőségi kiadvány lett, melynek típusával nem nagyon találkozhatunk a hazai piacon. A Manó Könyvek igyekezett egyedi formát adni a köteteknek, továbbá a feladatok egy az egyben magyar fejlesztésűek, melyek létrejöttét a kiadóvezető- és fordító Csapody Kinga irányított. 
A Toy Story 4. az olvasottak alapján izgalmas mesefilm lesz, megéri majd beülni a moziba.
Az illusztrációk gyönyörűek és minőségiek, a feladatok pedig aranyosak, ötletesek.
Negatívumként azt tudnám kiemelni, hogy a feladatok megoldásai sajnos nem kerültek bele a könyvekbe, amiknek a hiánya nem feltétlenül a legjobb, hiszen így sem a gyerek, sem a szülő nem láthatja a konkrét megoldásokat. :(
A sorozatot a kezdő olvasóknak és Disney-rajongó csemetéknek ajánlom! :) 


A könyveket köszönöm a Manó Kiadónak! *-*

Értékelés
Történetek: 5/5*
Illusztrációk: 5/5*
Feladatok: 5/5*

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images