Swift

Marc-Uwe Kling: Az ​egyszarvú, aki találkozott az unatkozó kígyóval - Értékelés



Marc-Uwe Kling Az ​egyszarvú, aki találkozott az unatkozó kígyóval c. kötete a Scolar kiadó gondozásában látott napvilágot. 
A kötet tulajdonképpen Az ​egyszarvú, aki mindenre azt mondja: nem folytatása, ám teljesen önálló történet, melyhez nem feltétlenül szükséges az első ismerete. Bár a történet "folytatódik", s láthatjuk, hogy élnek most főhőseink, miután az első kötetet rájuk zártuk, mégis kerek egészet ad ki. Egy teljesen új kaland, mely kibővíti a világot, amit az első részben megismertünk. Ez már csak azért is jó hír, mivel az önfejű egyszarvú első története nem épp aratott osztatlan sikert... Míg az első kötet számomra is sok negatív üzenetet hordozott magában, s nem is túl fényes értékelést kapott, addig jelen kötetet szívből ajánlom azoknak is, akiknek az első rész nem nyerte el a tetszését, aki pedig Önfejenci első kalandját is szerette, a folytatást is imádni fogja!

"Melyik állatnak van nyolc lába és négy ássssssza?
(a hamisssssszkártyásssz póknak)"

Történetünk főhőse - vagyis inkább úgy mondanám, egyik főhőse - Önfejenci, az akaratos kis egyszarvú, aki az első részben világgá ment, s most új barátaival tengeti mindennapjait. 
Önfejenci jelen kötetben is kalandra indul, mikor összevész Hiszterika hercegnővel, s úgy érzi, neki nincs már maradása a társaságban. Az egyszarvút útja a Sűrű Sötét Dzsungelbe vezeti, ahol összetalálkozik a folyton unatkozó kígyóval...

Míg Önfejenci megpihen, s megpróbálja játékra bírni új ismerősét, addig Kígyó Uncsilla szépen-lassan főhősünkre tekeredik, aki semmit sem vesz észre ebből az egészből, annyira leköti a gondolkodás...
Eközben az otthon maradt Hiszterika, nagykutya és mosómedve azon tanakodik, mi lehet "világgá ment" barátjukkal...

"- Kitalálhatnánk nyelvtörőket - javasolta.
...Mókás makik másznak merészen a magasba
...Lompos lemúrok lengenek lármásan lankadt liánokon...

Szlomposszz szlemúrok szlengenek szlármássszan 
szlankadt szliánokon...
...ó, a nyelvtörőktől mindig rossssz lesssssz a kedven - panaszkodott 
Uncsilla, és közben rátekeredett Önfejenci hátsó lábára."

Az egyszarvú, aki találkozott az unatkozó kígyóval egy ötletes, humoros történet. Kling ebben a kötetben sokkalta több követendő példát és pozitív gondolatot rejtett el, s a szereplők is sokkalta közelebb kerülnek hozzánk és szerethetőbbek, mint az első kötetben.


Önfejenci már nem idegesített, sőt, meg is szerettem, ám Hiszterikának továbbra sem sikerült megkedveltetnie magát. 
A kompánia további tagjai továbbra is színtelenebbek, számomra olyanok voltak, mint ha nem is lettek volna.
A kedvenc karakterem, akit viszont egyenesen imádtam, az természetesen Kígyó Uncsilla volt, aki önmagában és Önfejencivel társulva is szívet melengető egyéniség. 
Imádtam a "szócsatákat", a trükkös kis figyelemeltereléseit, apró, ámde annál is inkább fondorlatos kísérleteit a zsákmányvadászatra, ugyanakkor imádtam az örökös unottságát és "passzivitását", látszólagos semmittevését és "semmitakarását" is.

A szöveg és a történet nem lenne azonban olyan varázslatos Astrid Henn képi világa és egyedi karakterei nélkül, amik együtt mozognak és lélegeznek a mesével. A kihajtható oldalak, melyek a hegyről látható tájképet mutatják be valami egészen varázslatos és rabul ejtő.
Az illusztrátor a Kína iránti rajongásomnak is kedvezett, nem gondoltam volna, hogy ilyen látvány tárul majd a szemem elé, ha felmászom a hegy tetejére és lenézek a tájra...

A kötet a fő szál mellett egy humoros kis nyomozást is rejt magában, melyben eltűnt sapkák nyomába eredhetünk, tehát érdemes nyitott szemmel lapozni a kötetet és mélyebben elveszni a képi világban! ;)

Aki szeretne egy jót nevetni és szereti a kalandos történeteket, az unikornisokat, a humoros szituációkat és a fondorlatos kígyókat, azok ne hagyják ki Önfejenci legújabb kalandját!


Értékelés: 5/5 kígyó

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images