Swift

Majoros Nóra: Erdei énekverseny - Értékelés


Majoros Nóra Erdei ​énekverseny c. kötete a Már tudok olvasni! kiadói sorozat egyik legfrissebb darabja. A Móra kiadó olvasást segítő könyvecskéinek 1. szintje Nóra kedves, erdei meséjével bővült, ami a pici, kezdő olvasóknak ajánlott gyakorlás céljából, ám mindemellett akár egy rövid esti meseként is funkcionálhat a kisebbek számára, hisz az Erdei énekverseny történetét kár lenne elszalasztani a kisgyermekes szülőknek is...


Nóra, legújabb meséjében Zöldország mélyére kalauzolja el az olvasót. Hogy pontosak legyünk, helyszínünk a Lombfény-liget, ahol vén tölgy apó él, kinek ezer éves születésnapját az állatok méltó módon szeretnék megünnepelni.
Az erdő ura, a medve, valamint a fülemüle és a rigó elhatározza, hogy énekversenyt rendez tölgy apó tiszteletére, s a győztes az lesz, akinek az éneke a leginkább elnyeri a tetszésüket. 
Az első versenyzők közül a pacsirta, a tücsök és a farkas elkápráztatja a zsűrit, ám őket olyan állatok követik, akiknek az előadását és tehetségét megkérdőjelezik a bírák... 
A lappantyú, a keresztespók, a nyuszi és a csiga szomorúan vonulnak a tisztás szélére, s míg a zsűri a további versenyzőket hallgatja, addig az egyenként "tehetségtelen" művészek felfedezik, hogy együtt igazán erősek...

Egy kis gyakorlás és a Nyikori banda készen áll az újraversenyzésre! 

"Olyan koncert kerekedett, hogy vén tölgy 
apónak a gyökere is táncot ropott."

Az Erdei énekverseny egy nyúlfarknyi, ámde teljesen kerek és egész mese egy különleges versenyről, amit valaki olyan tiszteletére rendeznek, aki méltó a szeretetre és a megbecsülésre.


Nóra ismét bebizonyította, hogy ilyen nehéz keretek között, meghatározott szószám és egyszerű történetvezetés, valamint alap szókincs használata mellett is képes egy szívet melengető és izgalmas mesét írni!
Az Erdei énekversenyben minden megtalálható, ami kell. 
A tiszteletreméltó öreg tölgy, aki bölcs nagypapaként funkcionál; a mellőzött és kissé megalázott, mások által lenézett, ámde igenis tehetséges és elismerendő szereplők, akik bátran felveszik a kesztyűt és harcolnak, hogy megmutassák, kik is ők valójában; a nagyhangú, elhamarkodottan ítélkező zsűritagok, akik kénytelenek belátni, hogy nem volt igazuk. Több különböző csoport, több, egymástól eltérő személyiségtípus, akik mellett a humor is garantált, hisz az egymással szemben álló felek és az eltérő megnyilvánulások néhol humorforrásként is szolgálnak amellett, hogy igen elgondolkodtató szituációkkal is találkozhatunk a lapokon...

Követendő és elkerülendő viselkedésminták, az idősek tisztelete, a "jó adni" szeretetteljes ábrázolása és a boldog-aranyos befejezés mind-mind a történet erősségei, ahogy az egyedik karakterek is, akikkel a kezdő olvasó azonosulni tud, vagy épp nevetésre fakasztja majd őket egy-egy "állati" reakció, de akár mélyen elítélhető és ellenszenves karakter is kiválasztható a színes gárdából.

Nóra meséjét Tuza Edit bájos illusztrációi kísérik, amik teljes oldalban pompáznak, s elevenítik meg tökéletesen és gyönyörűen mind a mesét, mind a helyszínt és a karaktereket.
Mindezeken túl pedig az ötletes feladatokat is megemlíteném a kötet végén, amik jelen esetben igazán színesek és érdekesek voltak! Személyes kedvencem a pókhálólabirintus volt!

Én magam jó szívvel ajánlom már az egész picik számára esti meseként is, valamint természetesen a kezdő olvasók számára is, akiknek tökéletes gyakorlásként szolgálhat! 

"Vén tölgy apó pedig még ezer éve emlegette, hogyan
köszöntötték a barátai élete legszebb születésnapján."

Negatívumként sajnos ennél a kötetnél is meg kell említenem, hogy a papírhiány és az emelkedő árak ennél a sorozatnál is megvetették a lábukat, ugyanis a korábban vastagabb papíron megjelenő Már tudok olvasni! könyvsorozat legutolsó három kötete is "minőségbeli romláson" ment át.
Sajnálatos módon a mostani kötetek rendkívül vékony, áttetsző lapokra lettek nyomtatva, amiknek bár a tapintása számomra egészen különleges, az már korántsem üdvözítő, hogy az illusztrációk és a szöveg átsejlik a lapokon, s így összefolyik a két oldal tartalma. :( Ennek köszönhetően természetesen a kötetek ára még nem szállt el, ám 5-600 forinttal nőtt, ami azért egy pici rossz szájízt hagy(hat) maga után.


Értékelés: 5/5 öreg tölgy


Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images