Swift

Első meséim Micimackóval /Disney ​Baby/ - Értékelés



Az Első meséim Micimackóval a Disney ​Baby - Első kalandok c. kiadói sorozat egyik legújabb darabja. A Manó Könyvek gondozásában megjelent gyönyörű, nagy alakú mesekönyv négy történetet rejt magában, melynek köszönhetően régi és új Micimackó-rajongók léphetnek újra a Százholdas Pagonyba, s kalandozhatnak együtt jól ismert és hőn szeretett hőseinkkel.
A négy történet tulajdonképpen a négy évszakhoz köthető, s éppúgy megjelenik benne a verőfényes nyári napsütés, mint a gyönyörű, hóval fedett táj, mely tökéletesen alkalmas hóangyalok és hóemberek készítésére...

"- Mit szóltok ahhoz, ha magunkból építünk 
hóembert? Feküdjünk le a hóba és hemperegjünk benne, 
hátha ránk ragad a hó, és hóemberré változunk - ötletelt Füles.
A barátok mind lefeküdtek a hóba, ami nem ragadt rájuk, 
cserébe viszont gyönyörű hóangyalokat készítettek."

A rejtélyes térkép címet viselő első mese egy forró nyári nappal indítja útjára főhőseink kötetnyi kalandját. A Százholdas Pagonyra nem csupán verőfényes napsütés köszönt, de ezzel a napfelkeltével felvirrad a kalóznap is, melyre főhőseink mind annyira vártak! 
A Százholdas Pagony lakói kalóz gúnyát öltenek, míg a hangsúly és a mesélő természetesen Micimackóra fókuszál, aki egy rejtélyes térképet talál az ajtaja előtt. A térkép rejtélyére természetesen az okos Bagoly lesz az, aki megtalálja a magyarázatot, s kezdetét veszi a nagy kaland, melynek célja, hogy a Róbert Gida által elrejtett kincset megtalálják! Vajon mit találnak apró hőseink a ládában?

A második epizód Az elveszett játék címet viseli, mely szintén egy nyári napon játszódik. Főhősünk most is Micimackó lesz, akinek mézevési szándékát egy elveszett játék megtalálása húzza keresztbe. Micimackó összehívja barátait, s megkezdődik a játék keresése, ám úgy tűnik, hogy a gazdának nyoma veszett... Vajon ki hagyta el a játékot, ami a visszajuttatás közben ezernyi sérülést szenved?

Harmadik mesénk A kertészkedés napja, melyben a központi szerepet Tigris kapja. Egy nap Nyuszi úgy dönt, hogy egy új ünnepnapot szeretne megteremteni a Százholdas Pagonyban, mégpedig a kertészkedés napját! Mivel Nyuszinak gyönyörű kertje van, úgy dönt, megtanítja barátait is eme mesterség fogásaira és szépségére. Mint ahogy azt már megszokhattuk, Tigris és Nyuszi egymásnak feszül és kirobban köztük a vita, ugyanis Tigris mindent máshogy csinál, mint ahogyan kellene... Füles hiába próbálja meg követni Nyuszi útmutatásait, Tigris rendre tönkre tesz mindent... A problémára a megoldást talán Kanga jelenti, aki szintén kertészkedésre adta a fejét ezen a szép napon...

Az utolsó mese A hóemberépítés már a téli világ képét tárja elénk. A Százholdas Pagonyban leesett a hó, itt az ideje hóembert építeni! No, igen ám, de mindenki máshogy vélekedik arról, hogy is nézzen ki ez a közös hóember, amit igyekszik mindenki egy kicsit a saját képére formálni... Barátaink természetesen annak és rendje módja szerint össze is zördülnek, ezért inkább elmennek csúszkálni a befagyott tóra, mintegy kompromisszum gyanánt, majd rájönnek, mi lehet a hóemberépítésnél is jobb... a hóangyal készítés! Egy hóangyal pedig pontosan olyan formát fog ölteni, mint az, aki megcsinálja...
Az Első meséim Micimackóval egy remek kis mesegyűjtemény, ami felnőtt fejjel és Micimackó-rajongóként ugyanúgy élvezhető, mint ahogy a pici célközönség imádja majd, miközben megismerkedik ezekkel a klasszikus szereplőkkel.

Mind a Disney Baby illusztrációs stílus, mind a négy történet kedves kis bája hozzájárul ahhoz, hogy ennyire élvezhető a kötet, aminek külön kiemelném az aranyos és élettel teli képi világát, ami sokat hozzátesz a mesékhez.
Ugyan én magam a klasszikus ábrázoláshoz szoktam, mégsem okozott csalódást a kisebbeknek tervezett látványvilág sem, ami kellően színes és élénk ahhoz, hogy a gyerek oda-vissza, megállás nélkül lapozgassa majd a kötetet.


A mesék közül nehéz lenne egyet kiemelni, hisz mindegyikben van valami tanulság, ami mellett a humor, a kedvesség és a báj is megjelenik, ahogy ez már csak a Micimackó-történeteknél megszokott. Kiemelném azonban a téli történetet, ami azt hiszem, a leginkább megnyert magának a havas-hideg látványvilágával és az aranyos történetével, de mindegyik epizódból ki tudnék emelni valamit, ami megmelengette a szívem. 
Szereplőink hozzák a szokásos karakterüket, bár ezt nyilván csak felnőtt fejjel emelem ki, hisz a célközönség nagy valószínűséggel még csak most ismerkedik a Százholdas Pagony világával.
Amint nagyon felnevettem, az a "nyunyóka" szó használata, aminek a keletkezéséről bizonyára mindenki hallott, s míg a mindennapi használatban rémesen mókás, addig a mesekönyvben nekem picit idegen volt, de értem, miért esett erre a szóra a választás. ^^

Micimackó-rajongóknak a kötet kifejezetten ajánlott, nem baj, ha kinőtt már az ember a célközönségből, a legkisebbek számára azonban tökéletes választás, főleg, ha a szülő el szeretné kezdeni bevezetni a gyereket Micimackó világába!


A könyvet köszönöm a Manó Könyveknek!

Értékelés: 5/5 elrejtett láda

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images