Swift

Disney Mesék az Aranygyűjteményből - Mesevilág-péntek 39.

Sziasztok!

2018 utolsó Mesevilág-péntek posztjában igyekszem egy picit bemutatni nektek a Disney Mesék az Aranygyűjteményből c. sorozatot, melyet a Hachette Kiadó forgalmaz Magyarországon 2018 szeptembere óta. 

Disney-rajongók, ez a mai Mesevilág-péntek igazán a fogatokra való téma lesz! ;) 
Bizonyára több Disney-rajongó is olvassa a blogomat, bár nem feltétlenül kell meserajongónak lenni ahhoz, hogy tudjuk, az eredeti, klasszikus Disney-mesés kötetek megjelenését a Egmont Kiadó bezárásának hála nem folytatták Magyarországon a kezdeti formátumban, és a régi, még kiskorunkban megjelent sorszámozott vagy éppen után nyomott köteteket nagyon nehéz beszerezni. Kétségtelenül a sorszámozott kötetek azok, amikért egyesek ölni tudnának, mert fontos a szívüknek, hiszen úgy kezdték el gyűjteni őket. 
Nekem csupán egy-két sorszámozott kötetem van, nem is nagyon foglalkoztat a számozás, az azonban már annál inkább, hogy a régi, klasszikus Disney-mesék könyv formában alig-alig érhetőek el a piacon. :( 

Természetesen a Kolibri Kiadó az utóbbi években kiadott jó pár csodaszép kötetet, és az új mesék filmkönyvei is szépen sorban jelennek meg szerencsére, mégis, ezek pillanatok alatt elfogynak a boltok polcairól és a webáruházak készleteiről, hiszen valljuk be, ezekért a mesékért a mai gyerekek is éppúgy rajonganak, mint mi magunk, jó sok évvel ezelőtt...

A Hachette Kiadó egy rést, egy hatalmas űrt igyekszik betölteni a piacon, és ahogy látom az újságosok feltornyozott árukészletét, ami hónap végére jelentősen lecsökken, van is rá kereslet...

A Disney mesék az Aranygyűjteményből jelenleg 14 kötetet számlál: Az Oroszlánkirály, Hófehérke és a hét törpe, A dzsungel könyve, Bambi, Dumbó, Aladdin, 101 kiskutya, Toy Story, Hamupipőke, Pán Péter, Volt, Csodacsibe, A hercegnő és a béka, Mickey egér, a karácsonyi postarepülő.

A holnap (december 29-én) megjelenő kötet pedig a L'ecsó lesz, majd őt követi a Szörny Rt. és A három kismalac. Jelenleg ezek azok a címek, amik már publikusak.

A kötetek minősége között azonban jelentős eltérések mutatkoznak. A könyvecskék kemény kötésűek, és a borítók mindig egy csodaszép, éles, élénk színű képet ábrázolnak az adott meséből, ám a beltartalom nem mindig azonosul a külcsínnel - sajnos. :( 
Nem tudom, mi lehet ennek az oka, illetve kik is készítik pontosan az illusztrációkat, de jó pár kötet félelmetesen magasan emelkedik ki a többi közül minőség szempontjából...

Az Ufó-fejű hercegi pár Brrr....
Az utolsó körben megjelent kötetek közül pl. a Csodacsibe, a Volt és A hercegnő és a béka c. kötetek kiemelkedően magasak, az illusztrációk szemet gyönyörködtetőek, aranyosak, bájosak és az animékből-mangákból ismert chibi szót használnám rájuk, ami talán eleget tesz a megfelelő leírásuknak. Ezek a képek ugyanis nem a mesékből vett képkockák, hanem egy tehetséges grafikus keze munkáját dicsérik, és a szereplőket aranyos, mini alakban ábrázolt képek használatával teszik teljessé az egyébként jó minőségű szöveget. A L'ecsó - ha a borítónak hinni lehet - ugyanezt a tendenciát követi majd... Mindenesetre ez holnap kiderül. 
Sajnos azonban pl. a Hamupipőke esetében a grafikára egyszerűen nem tudok jót mondani. :( Az utolsó két oldal Hamupipőke és herceg ábrázolásától első pillantásra komolyan mondom frászt kaptam - nem viccelek - picit hátrahőköltem: mi ez a förtelem? felkiáltással. :( 

A Hófehérke és a hét törpe, vagy a Dumbó viszont valóban szép, tehát ebből is látszik, hogy kötetről kötetre változik a sorozat minősége, és nem tudom, mi okozza ezt a hullámzó kiadási minőséget. 


A szöveg természetesen újraírt, újrafordított anyag és néhány helyesírási hibától eltekintve a legtöbb élvezhető, legalábbis számomra ilyen téren nem okoztak csalódást a kötetek. 



Mindent összevetve úgy gondolom, hogy egy új kiadóhoz képest a sorozat több pozitívumot rejt magában, mint negatívumot, és érdemes beszerezni a köteteket nemcsak a gyermekek számára, de akkor is ha vérbeli Disney-rajongók vagyunk. 
Lehetséges, hogy egy-két kötet egyszer olvasható csupán (mint pl. számomra a Hamupipőke), de az is bizonyos, hogy a legtöbb rész többször is meg fog fordulni a kezünkben, nem csak az olvasás és a mese szeretete, hanem a gyönyörű illusztrációkban való elmélyedés miatt is. ;) 


A sorozat értékelése mindent egybevetve (szöveget, illusztrációt, szem előtt tartva a változó minőséget): 4/5* 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

4 comments

  1. Így a vége felé közeledve: Szinte minden kötetben van gépelési és/vagy helyesírási hiba. ( Pedig pont jó lenne az épp olvasni tanulóknak: a téma és a szöveghossz is ideális legtöbb esetben.)
    Az olyan fordítási hibákról nem is beszélve, hogy egyik oldalon így hívunk egy szereplőt, a következőn meg máshogy....
    Ugyanakkor a 3 éves fiam a kezdetektől rajongva várja szombatokat... ( ami azt jelenti, hogy nem volt másfél éves az elsőnél). Nincs nap, hogy ne "olvasná" a sorozat köteteit. Pont jó méret a gyerekeknek. A kemény borító és a vastag lapok ideálisak.
    Csak arra a beltartalomra adhattak volna többet ennyiért. Vissza a lektorokat! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos nagyon ritka az az kötet, amiben egyetlen hibát sem fedeztem fel. Vannak szerencsére, de a legtöbb hibás. Pontosan azért olyan bosszantó ez, mert 24 oldal, tehát ebben baromi egyszerű lenne felfigyelni a hibákra, ha 2 lektoron átmenne. Vannak kedvenc köteteim, amiket nagyon szeretek és vannak sajnos rettenetes dizájnnal kijött borzalmak is, de mindent egybevéve örülök a sorozatnak, hiszen sok kötet nem kapható már a piacon. :( Kíváncsian várom, hogy ha elérjük a 100. kötetet, vajon folytatódik-e a sorozat.

      Törlés
    2. Már jelezték, hogy 180 kötetig mennek.

      Törlés
    3. Szia! Igen, június óta ez már valóban kiderült, de azóta ezt nem írtam ide.

      Törlés

Flickr Images