Swift

Liane Schneider: Bori, ​a balerina - Értékelés



Ma a Barátnőm, Bori c. sorozat egyik kötetéről hoztam értékelést, ami igen nagy népszerűségnek örvend a fiatalabb korosztály körében.

Eleddig még nem volt szerencsém a Bori sorozathoz, és mondhatnám, hogy ez a füzet is csupán a balett téma miatt vonzott, de az az igazság, hogy saját szememmel szerettem volna utánajárni, mitől is olyan népszerűek ezek a rövid történetek. 

Különösképp soha nem vonzott ennek a sorozatnak a rajzolása, ami nálam igencsak visszahúzó erő. Imádom a gyönyörű illusztrációkat, és ha ez a feltétel nem teljesül egy könyv, egy animáció, vagy akár egy anime esetében, akkor nem tudom rávenni magam az olvasásra/megtekintésre.

Bori, a balerina azonban egészen cuki rajzokkal teli füzet, és  meg kell mondjam, hogy a történet is rendkívül aranyos. :)
Történetünk hősnője jelen esetben balerinának áll, és izgatottan készül a fellépésre. Bori gyermekien ártatlan, és életkedvvel teli kislány, a kötettől nem várható semmiféle óriási nagy csavar, vagy éppen konfliktus.

A sorozat címeit olvasgatva látszik, hogy a kötetek világa igencsak eltér egymástól, ezért utána néztem egy kicsit annak, ki is valójában Bori, és honnan is ered a sorozat. Íme:

A balerina téma margójára... 

Liane Schneider egy német gyermekkönyv író, és a sorozat eredetileg Meine Freundin Conni címen fut.
Bori eredeti, német neve tehát Conni, ami a Cornelia név rövidítése. Bori különleges ismertetőjegyei: szinte mindig piros-fehér csíkos pólót visel, haja szőke, és piros szalagot visel. Szereti az állatokat.
Az első kötet 1992-ben jelent meg, ez volt a Conni auf dem Bauernhof (Bori óvodába megy).
A sorozat világhírnévre tett szert, és mindenhol nagy szeretettel fogadta az olvasóközönség, valamint sokszor vezette a listák élét a gyermekirodalom kategóriában.
Minden kötet egy-egy külön témát dolgoz fel, melyek mindegyike érdekes egy kisgyermek számára. Az írónő munkáit  a kezdetektől fogva Eva Wenzel-Bürger illusztrálja, ám néhány rajz Annette Steinhauer nevéhez fűződik.
Conni karakterét az írónő kislánya ihlette, akit szintén Conni-nak hívnak.
A siker végett az írónő újabb és hosszabb történeteket alkotott, amik már az idősebb gyermeki korosztályt célozzák meg.

További érdekességek: 
Bori vezetékneve Klawitter, és április 30-án született.
Franciaországban Lola, Spanyolországban Berta, Lengyelországban Zuzia, míg Törökországban Elif néven nevezik Magyarország Boriját. :)

Remélem, hogy e parányi információhalmazzal tudtam újat adni az olvasóknak, s én magam is tanultam ma kutatás közben. Nemsokára terítékre kerül a Bori zenél és a Bori focizik c. füzet is, mert úgy gondolom érdemes mélyebben elmerülnöm ebben a sorozatban. :)

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images