Swift

Agócs Írisz: Vonalból ​kimenni ér! - Értékelés



Ugye, hogy te is kismilliószor hallottad a rajztanárodtól, 
hogy "NEM MEGYÜNK KI A VONALBÓL!!!"?

Agócs Írisz Vonalból ​kimenni ér! c. kötete az idei Könyvhét egyik legfrissebb, legropogósabb és legérdekesebb újdonsága!
Az író-illusztrátor a koronavírus ideje alatt álmodta meg a krumplirajzolás művészetét, ami a Rajzolj egy krumplit! címet viselő könyvsorozattá nőtte ki magát. A krumplirajzolás gyermeknek és felnőttnek egyaránt szórakoztató elfoglaltság lett, s Agócs Írisz megmutatta, hogy rajzolni mindenki tud! Még az is, akinek elvették a kedvét a szárnypróbálgatástól az iskolapadban, mert egy ember vagy épp állat "nem így néz ki"... A Vonalból kimenni ér! egy másik tabut döntöget, nevezetesen azt, hogy nem feltétlenül muszáj mindig a vonalon belül maradni, ha rajzolsz/színezel... 


Agócs Írisz új könyvét Marék Veronika ajánlja:

"Hol ​volt, hol nem volt, volt egyszer egy folt.
Nem is egy volt, sok volt. Sok-sok paca volt.

Ha mindegyik pacának adtál egy jó nevet,
Összeáll hamar a pacahadsereg.

Pacaország tarka virágos díszben áll,
Megválasztottak téged, te vagy pacakirály!

Hát szeresd a pacákat, szeresd a foltokat,
Színezz, fess és rajzolj belőlük jó sokat!"

Ez a rövid versike tulajdonképpen el is mondja, mi is az olvasó feladata ezzel a könyvvel...


A kötet több fejezetből áll, melyek elején néhány sorból álló "kisokost", útmutatót, történetet és tanácsot kapunk a szerzőtől, majd rabul ejti a szemünket a "paca- és folthadsereg", melyek némelyike kitöltött, némelyik pedig arra vár, hogy ceruzát/tollat ragadjunk és magunk készítsük el azt, amit az adott formába belelátunk. 
Ennek eredményeképp pedig egy olyan egyedülálló, teljesen egyedi könyv születik meg a szerző és az olvasó közös munkájának gyümölcseként, amiből valóban csak egy lesz a világon, a te saját példányod...

A fejezetek között találunk tematikus oldalakat és teljes szabadsággal kitölthető oldalpárokat is, amik arra várnak, hogy vagy egy-egy adott állatot/figurát lássunk bennünk, vagy bármit, de tényleg bármit, ami megelevenedik a szemünk előtt.

Ízelítő a tartalomjegyzékből:
  • EGY JÓ FOLTNÁL NINCS JOBB!
  • MINDEN FOLT MADÁR
  • AZ ECSET LEGYEN VELED!
  • KÖZLEKEDJ FOLTOSAN!
  • VONALBÓL KIMENNI ÉR!
  • PIROS LÓ MÁRPEDIG NINCS IS VAN!
  • BÁTRAKÉ A BÁRKA
  • ROSSZ RAJZ NINCS, CSAK ROSSZKEDV
  • PECÁZZ PACÁT!
  • VONALON BELÜL MARADNI ÉR!
  • HA MEDVE NINCS, SEMMI NINCS
  • MINDEN FOLT KRUMPLI!

A kötethez külön csomagban lehet vásárolni plusz lapokat is, ha valaki nem szeretne belefirkálni a könyvbe. Én magam bár ez utóbbi csoportba tartozom, kizárt, hogy bármelyik könyvembe is beleírjak, húzzak, ragasszak valamit, ez mégiscsak egy interaktív alkotókönyv, amely arra várt, hogy megtöltsem a saját fantáziám szülöttjeivel. Ez lett belőle... Döntsd el te, kedves olvasó, az én rajzaim mennyire nyerik el a tetszésed! Az viszont kétségtelen, hogy Agócs Írisz ismét valami elképesztőt alkotott! 

(képek feltöltés alatt...)

Zárszóként a könyvből idéznék:

"HÁT EZ JÓ FOLT!"

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 folt

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images