Swift

Liane Schneider: Bori ​és a Mikulás - Értékelés



Liane Schneider legújabb Barátnőm, Bori című kötetére már az előrendelés pillanatában felfigyeltem.
Az ősz beköszöntével a kiadók évről-évre, megbízhatóan halmozzák el az olvasókat - no meg a Karácsony-fanatikusokat... ^^ - Mikulásról és Karácsonyról szóló kötetekkel. A Bori ​és a Mikulás az idei karácsonyi kínálat egyik legfrissebb darabja, melyben a szépen növekvő Bori eddig még nem ismert, bájos, szívmelengető decemberi történetét ismerhetjük meg.
Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, a kötet a Mikulást és a karácsonyi időszak kezdetét, illetve az ekkor végzett tevékenységeket helyezi a középpontba, ám ez a lapozó egy picit más, mint a többi... A Bori és a Mikulás visszarepít minket a kezdetekhez, megismerhetjük Miklós püspök legendáját, s láthatjuk, miként is vált mára egy ősz, öreg, piros ruhába bújt nagyapóra emlékeztető, legendás alakká...

"- Csissz-csussz, kefe csusszanj ide-oda, 
máris tiszta lesz a csizma!"

A történet az adventi időszakban veszi kezdetét. Bori két adventi kalendárium ablakainak nyitogatásával is számolja a napokat a Karácsony beköszöntéig, s a mai, ötödik nap egészen különleges, hiszen holnap felvirrad Mikulás napja!
Borit a kalendáriumban talált apró csokicsizma emlékezteti arra, hogy még ki kell takarítania a csizmáját, hogy a Mikulás biztos rejtsen bele valami apró ajándékot. A csizmatakarítás teljesen ünnepi hangulatba a kislányt, aki úgy belejön a munkába, hogy nemcsak Jakab, de még Anya és Apa csizmáját is fényesre sikálja! Miután a csizmák készenlétben várják a Mikulás felbukkanását az ajtóban, Bori és Anya mézeskalácsokat sütnek a vendégségbe érkező nagyszülők, no meg a Mikulás részére!

A délután remek hangulatban telik, Nagypapa sokat mesél a Mikulásról és a régi időkről: arról, honnan is jött a Mikulás és ki is volt ő valójában. A beszélgetés közben természetesen a Karácsony is szóba kerül, amiről Borinak eszébe jut, hogy össze kell írnia a Mikulásnak, mit szeretne Karácsonyra. Noha a kívánságlista időben elkészül, Bori rendkívül nyugtalan és elaludni sem tud. Szeretné megvárni a Mikulást, hogy megbizonyosodjon róla, a listája biztos kezekbe kerül, de Apa visszatessékeli őt a szobába, s miután az apuka gondoskodásának hála Bori megnyugszik, végre az álommanó is álomport hint a kislány szemére...

Vajon miről álmodik Bori? S mit talál reggel a csizmájában? 
Olvassátok el a lapozót, hogy fényt derítsetek minden titokra! ;)

"- Anya, igazából hol lakik a Mikulás?"

A Bori és a Mikulás tökéletes ajándék a legkisebbek számára Mikulás alkalmából! A lapozó remek választás arra, hogy a csizmában lapulva ajándékként, boldoggá tegye az apróságok Mikulás-reggelét, ám minden Karácsony-mániás felnőtt számára is tökéletes választás, ha szeretne ebben az esős, komor őszi időben már az ünnepekre hangolódni.


Liane Schneider meséje ismét rendkívül bájos és megkapó. 
Az írónő mindenre figyelt, s minden apróságot és az ehhez az időszakhoz kapcsolódó tevékenységet összegyűjtött a kötetben, ami azonban egyáltalán nem válik sem zavaróvá, sem mindent elrontó kavalkáddá. 
Mindenből kapunk egy kicsit. A lakást betölti a mézeskalács illata, a teret betölti nagyapó zengő hangja, az ablakban - avagy az ajtóban - sorakoznak a csizmák... tökéletes, idilli kép, ami a legtöbb család otthonába beköszönt december elején!

A lapozó gyönyörű illusztrációit ismételten Janina Görrissennek köszönhetjük, aki egy fokkal művészibbé és bájosabbá tette egyedi stílusával Boriék világát.

A Bori és a Mikulás elvarázsolt. Noha én magam már egészen ünnepi hangulatban vagyok egy ideje, a mese segített még inkább az ünnepek eljövetelére koncentrálnom. A szívemnek legkedvesebb momentum - ami, véleményem szerint egyben a mese legszebb jelenete is - az volt, mikor Bori Apa üres csizmájába csempészett egy csokit, hogy az apuka se maradjon ajándék nélkül, hiszen egész évben jó volt! Szívet melengető jelenet (és Bori cuki arcocskáját se hagyjuk figyelmen kívül!!!)!

Mindemellett különösen elnyerte a tetszésemet Miklós püspök megemlítése és az, hogy az írónő figyelmet szentelt a régi legendának. Szuper, hogy még manapság is vannak olyan kötetek, amik a kezdetekbe is bepillantást nyújtanak, s megmutatják, a Mikulásnak mennyi arca is van/lehet valójában...
Ezt Bori álma is rendkívül szemléletesen érzékelteti - az álomkép illusztrációja az egyik kedvencem a kötetből! :3 

A Bori és a Mikulás Bori-rajongóknak mondhatni kötelező, de a Mikulást, a Karácsonyt és az Adventet szerető olvasóknak is szívből ajánlom!

Értékelés: 5/5 Mikulás








Idézetek

"- Anya, igazából hol lakik a Mikulás? - kérdezte Bori. De erre Anya sem tudta a választ."

"...Apa pedig semmit. Pedig nem is volt rossz!"

"Jakab viszont inkább a Mikulástól kapott kekszeket és a cumit dugta felváltva a szájába."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images