Swift

Interjú Farkas Nórával, az Összeköt a szeretet c. gyermekkönyv megálmodójával



Ma egy különlegességet hoztam a számotokra, mégpedig egy interjút Farkas Nórival, akinek első könyve, az Összeköt a szeretet a 2018-as Könyvhétre jelent meg a Manó Könyvek Kiadó gondozásában. 

A könyv fülszövege:
Hol volt Kobak, mielőtt megszületett volna? Mi az a láthatatlan madzag, ami akkor is összeköti az anyukájával, amikor éppen nincsenek együtt? Miért kell Kobaknak az óvodában maradnia, és mikor találkoznak újra? És mi vár rá ezen az ismeretlen helyen? 
Ezt a kedves könyvet lapozgatva és Szepesi Szűcs Barbara kedves képeit nézegetve mindent megbeszélhetünk. A történet végén játékos feladatok és kitöltendő oldalak segítik a kicsiket abban, hogy megbarátkozzanak a gondolattal, mostantól ők is óvodába járnak.

Nem titok, hogy nagy rajongója vagyok a könyvnek, és hatalmas megtiszteltetés volt interjút készítenem az írónővel, akit a könyvheti dedikálás során alkalmam volt személyesen is megismerni. Fogadjátok sok szeretettel! :)  

Kedves Nóra! Először is szeretném megköszönni az interjú lehetőségét, valamint azt, hogy az Összeköt a szeretet c. könyved megismertetted a magyar emberekkel! A kötet már a Könyvfesztiválon „hallatott magáról” a Manó könyvek kiadó katalógusában, ahol még várható megjelenésként szerepelt. Már akkor éreztem, hogy egy nem mindennapi könyvről lesz szó, és ez június elején be is igazolódott. Azóta túl vagy egy könyvheti dedikáláson és egy könyvbemutatón is, Facebook oldalad követői száma pedig napról nap nő. Én személy szerint rajongok a könyvedért, és fantasztikus érzés volt látni, hogy megosztod a posztjaimat az oldaladon, ahogy az is, milyen kedvességgel és nyíltsággal kezeled az olvasótáborodat. A Könyvheti dedikálás előtt rendkívül izgultam, mit is fogok neked mondani, de te közvetlen személyiségeddel megnyugtattál, és egy nagyszerű beszélgetésben lehetett részem. Köszönöm neked mindezt! 
Most pedig következzenek a kérdések! 

Mióta foglalkozol írással?

Abban, hogy ez a mesekönyv megszülethetett, fontos szerep jutott egy néhány éve elvégzett kreatív írás tanfolyamnak. Ez volt az a pont, ami után kezdtem elhinni magamról azt, hogy van érzékem az íráshoz. Ráadásul a tanfolyam résztvevői közül idővel egyre többen jelentettek meg saját kötetet, ami bátorságot adott nekem is a továbblépéshez. 


Hogyan született meg az Összeköt a szeretet c. könyv? 

A történet személyes indíttatású. Épp a bölcsődei beszoktatás időszaka előtt álltunk, amikor megszületett bennem a mesekönyv gondolata. 

Ekkor már tapasztalatból tudtam, hogy egy-egy probléma megoldásában mennyit segíthetnek azok a történetek, amelyeknek az adott apróság — vagy egy hozzá hasonló kis hős — a főszereplője. Az Összeköt a szeretet épp ilyen: beszoktatás mesekönyv egy olyan kisfiú történetével, aki tart még az újtól, fél egy kicsit az ismeretlentől. Ezek az érzések minden bölcsődébe, óvodába készülő gyermekben ott vannak, így nem is meglepő, hogy a kicsik a könyvet lapozgatva azonosulni tudnak a mese központi szereplőjével, Kobakkal.

Egy gyerkőc számára hatalmas próbatétel az, amikor el kell válni a szülőtől, aki mindaddig folyamatosan mellette állt. Ráadásul idegen környezetben, ismeretlen emberek, új szabályok között kell boldogulni. A könyv elsődleges célja az volt, hogy megkönnyítse ezt az időszakot, ami a számtalan pozitív visszajelzés és megosztott történet alapján sikerült is.

Mennyi időbe telt, mire a kéziratodból végleges könyv lett?

A mai napig hihetetlen számomra, milyen gyorsan zajlottak a kezdeti lépések. Az első kiadó, — a Manó Könyvek – amelynek elküldtem a kéziratot, mindössze huszonkét perc alatt pozitív visszajelzést adott. Néhány nap múlva pedig már a kiadó székhelyén tárgyaltam a szerződés részleteiről.

Az, hogy egy kéziratból nyomtatott könyv lehessen, már jóval hosszabb időbe telik. Sokaknak — a szerkesztőnek, az illusztrátornak, a tördelőnek és a kiadó megannyi munkatársának — tevékenységére van szükség ahhoz, hogy a kötet kikerülhessen a boltok polcaira. Az én esetemben valamivel több, mint egy év telt el a kézirat benyújtása és a június eleji megjelenés között.


Hogy „találkoztál” Szepesi Szűcs Barbival?

A személyes találkozás egészen az Ünnepi Könyvhétig, a dedikálásig váratott magára, Barbi bájos és szerethető illusztrációit azonban már jóval korábban megismerhettem. A kiadó az első próbarajztól kezdve megküldte Barbi munkáit, folyamatosan egyeztettünk, így a mesekönyvvé formálódás minden lényeges mozzanatába betekintést nyerhettem.

Várhatunk még tőled újabb könyvmegjelenést? 

Jó pár mesekönyvre való ötletem van, így remélem, lesz még folytatás. 

Könyvmolynak vallod magad? 

Mindig is nagy könyvrajongó voltam. Gyermekkoromban rengeteget olvastam, bárhová is mentem egy — vagy inkább több — könyv mindig jött velem. Az olvasás szeretete természetesen a mai napig megmaradt. 

Néhány éve — már csak a kisfiam miatt is — főként mesekönyveket olvasok, amellyel párhuzamosan a korábban kedvelt szerzők és alkotásaik kicsit háttérbe szorultak. Azt hiszem, jelenleg a mesekönyvmoly lenne a hozzám leginkább illő kifejezés. :)


Kérlek, mesélj egy kicsit magadról! Szabadidődben mivel foglalkozol, van-e valamilyen hobbid? 

A munkámat tekintve jogász vagyok, amely mellett — elsősorban könnyedebb stílusú, közérthető, szakmai jellegű — cikkek írásával foglalkozom. Mivel van egy három és fél éves kisfiam, a szabadidőm jelentős része róla szól. Igyekszünk élményekkel telivé varázsolni a gyerekkorát, így egészen sok, e korosztálynak szánt programon veszünk részt. Ha pedig énidő, akkor egy kézműves foglalkozás az, ami igazán feltölt, de rengeteget ad az is, ha a kórház gyermekosztályán végezhetek önkéntes munkát.

Mit tanácsolnál kezdő íróknak?

Mindenekelőtt azt, hogy merjenek álmodni, hinni abban, hogy egyszer majd az ő kötetük is ott lesz a könyvesboltok kirakatában és polcain. Azt hiszem, én lehetek az élő példa arra, hogy egy szárnyait épp csak bontogató, elsőkönyves író is kaphat bizalmat a kiadóktól. Érdemes hát némi bátorságot és erőt gyűjteni, aztán beküldeni azt a régóta dédelgetett kéziratot. 

Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál rám, és köszönöm, hogy megválaszoltad a kérdéseimet! Kívánok számodra minden jót és további sok sikert az életben! 

Én köszönöm az interjú lehetőségét. 

Remélem, hogy az interjú elnyerte a tetszésetek, és elárulhatom, hogy a közeljövőben várható még ilyen típusú bejegyzés. ;)
Szép hétvégét könyvmolyok! :)

A könyvről szóló értékelésemet itt olvashatjátok: 

Aki kedvet kapott a könyv elolvasásához, és regisztrált Moly tag, jelentkezzen bátran az alábbi kihívásomra, aminek a teljesítésével egy gyönyörű plecsnihez juthat hozzá!

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images